Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XXX Rød

Lengde tur/retur (km)

4,4

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

På vei opp en flott vintersdag
Veien opp, fra Tueneset, er noenlunde korrekt inntegnet
Kartutsnitt av turen
Sukkertoppen sett fra Eltrane på fjellet (Sula).

Trollråsa

Kvifor gå denne turen?

Dette er en flott tur, men ikke noe for barn.
Det er lagt inn en ekstra sving ut til 'Rundingen', en bunker på Stavneset, som er et fint utkikkspunkt. Fjellet ser ganske så uinntakelig ut for en turgåer, men du vil snart se at dette ikke stemmer!

Anbefalingen er å starte turen fra Tueneset og gå/klyve opp til toppen av Hessaklimpen/Sukkertoppen. Det går fint an å gå andre veien óg, men de fleste vil synes at det er bedre å fote seg i motbakke enn å gå nedover i slike bratte skråninger.

Selve stien er ikke spesielt bratt, men det er luftig nedover. Stigningen er på 76° i de bratteste partiene på vestsiden. Det er her klyvingen finner sted.

Stien opp fra Tueneset er synlig for de som er fjellvant, men tråkket er relativt dårlig. Spesielt når du kommer opp på 200 meterskoten og skal klyve på stein/berg, kan du miste retningen noe. Fra stien nede på Stavneset og opp til 200 meters høydekote går det greit.

Oppe på vel 150 meter er det lagt inn en sving ned til utkikksbua som tyskerne hadde her under 2. verdenskrig. Denne er fjernet. De fleste brakkene på Tueneset ble fraktet opp på Ørskogfjellet og satt opp der etter krigen. Heimevernet, HV11, bruker noen av dem den dag i dag.

Når du kommer opp på kote 250, passerer du 'Steinen'. Herfra er stien igjen tydelig hele veien ned til Osane i Skarbøvika. Se også Morotur-beskrivelsen 'Hessaklimpen fra Osane' for utfyllende kommentarer og beskrivelse.

Kvar i terrenget går turen?

Utgangspunktet er på Osane i Skarbøvika, men du kan like gjerne parkere ved Atlanterhavsparken, eller ved Hessabana. Disse parkeringsplassene er per dags dato gratis.

For denne turens del er det nok mest hensiktsmessig å benytte seg av Atlanterhavsparken eller Osane - fra Hessabana. Da blir det en noe lengre tur på asfalt.

Fra Osane følger du Hellig Olavs gate opp til enden av rekkehusa. Her går den over i vegen som heter Storskaret. Denne følges opp til første høyresving. Herfra går det en grusvei rett fremover mot havet og Tueneset. Når du først er kommet på denne grusveien, er resten grei skuring.

Når du har kommet ned bakken, ta til venstre mot Hessabana. Du vil passere turkonkurranse-skiltet på din venstre side på et berg. Oppstigningen til Sukkertoppen starter ca. 150 meter før dette skiltet, så hvis du ikke vil ut på 'Rundingen' for å se på fjellet, kan du snu og gå tilbake. Du vil ha en liten ansamling av furutrær på din høyre side og en stein på venstre side av stien hvor tråkket opp begynner.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Det som er av kulturminner på denne turen er markert som vegpunkt i GPS-filen. Det du først og fremst vil treffe på er en skytestillinger og bunkerser fra 2. verdenskrig. Det er også markert hvor kiosken lå oppe på fjellet, samt hvor løpestrengen til denne var plassert. Man kunne i gamledager få kjøpt brus/drikke og antakelig pølse her oppe. Løpestrengen ble brukt til å frakte varene opp. Ellers vil du passere noen grensesteiner langs ryggen av Hessaklimpen, hvis du følger GPS-loggen.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Det er ingen bompenger per dags dato på de tre oppgitte parkeringsplassene.

Kvar endar turen?

Startsted og mål er det samme i beskrivelsen og i GPS-fila.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0,8
Fast grus 2,0
Dårlig sti ,8
Natur 0,6
Myr 0,2
Lengde tur/retur (km) 4,4
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 18 68
Bratteste helning ned 100 30
Total stigning 309 Høydemeter

Offentlig transport

Siden det er lettest å starte fra Tueneset, anbefales det å ta Bybussen til Atlanterhavsparken (går kun i sommerhalvåret). Ellers kan du følge Bybussen til Skarbøvik omsorgsenter eller Skarbøvik ungdomsskole og gå over Storskaret og ut til Stavneset

Mobildekning

God

Spesielle forhold

NB! Du trenger ikke noe klatreutstyr eller lignende på denne turen, hvis du følger GPS-sporloggen, men ta det rolig å gå på de sikre stedene..
Det er til dels klyving for å komme opp, så det anbefales bare å ta med klatrevillige barn fra 12 år og oppover.

Turen kan du gå hele året, men anbefaler da at du bruker stegjern evt kraftige isbrodder om vinteren. Isøks kan også være til hjelp på den kalde årstiden.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien