Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Svarthammeren 595 moh.

Om turen

Gradering

Kommune

Halsa

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

7

Lengde en vei (km)

3.5

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Svarthammeren 595 moh.

Fotograf: Ragnhild Godal Tunheim

Kvifor gå denne turen?

Dette er en morsom liten fjelltur, som passer de fleste. De første hundre meterne går på tratorveg i tett skog. Men snart kommer du opp til Reinslisetra. Det kan være fint å ta seg en liten svipptur bortom denne. Videre går du på merka sti opp gjennom lia. Denne fører deg gjennom skog og over berg og myrer. Du får veldig fin utsikt over Valsøyfjorden når du kommer opp ved Reinslinebba. Det kan være fint å ta en tur oppom her også.

Etter litt vandring innover berga nedom Reinslinebba kommer du inn på Turistforeningens sti, som går mellom Tverrlihytta og Hardbakkhytta, og herfra kan du se den karakteristiske Svarthammeren stå som en bauta i landskapet.

På toppen får du fin utsikt over Valsøyfjorden og fjella rundt. Du kan også skimte grendesamfunn i nabokommunen Surnadal. På varden er det ei turkasse med bok som du kan skrive navnet ditt i.

Om du går denne turen på sommeren, får du kanskje se sauer på fjellbeite.

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter inne ved enden av Reinslivatnet. De første 750 meterne går på en traktorveg som ender ved Reinslisetra. Etter den første brattbakken tar du til venstre, slik at du får Litlreinslivatnet på høyre side. Oppe ved Reinslisetra forstsetter du rett fram helt til vegen slutter. Her går du til høyre inn i skogen, og følger den merkede stien oppover bakkene. Dette er et sauetråkk som fører nesten helt opp til Svarthammeren. Følg merkinga helt til du kommer innpå Turistforeningens sti. Herfra ser du Svarthammeren til høyre lenger fremme. Du følger KNT's merking ca. 400 meter (opp en bratt bakke) før du tar av til høyre og følger den blå merkinga mot Svathammeren. Så er det bare å følge denne stien opp til varden.

Kulturminne

Reinslisetra har røtter som går helt tilbake til vikingtida. Dette tyder i hvert fall sagaen om Gisle Sursson på. Gardsbrukeren i Reinslia, var nemlig forelska i søstra til vikingen Gisle. Derfor er denne garden nevnt i sagaen.

Reinslia er oppført på skattelister helt tilbake til 1622. Bøndene som dreiv denne gården var leilendinger, og det ble drevet slik fram til rundt 1730. På en av tømmerstokkene til Reinslibua (som nå er rast sammen) sto årstallet 1578 risset inn, noe som forteller oss at det har vært folk her veldig lenge. En av gardsbrukerne og hans sønn skal i følge en historie ha gått igjennom isen på Reinslivatet på vei hjem fra gudstjeneste i Aure, og dermed druknet.

Etter at det sluttet å bo folk fast der oppe, ble Reinslia brukt som seter. Først for Surnadalinger, deretter av Valsøyfjordinger. I 1866 kjøpte Jakob Johannesen Valsø en part av Reinslia. Han brukte eiendommen som seter, og måtte frakte kyrne i båt helt fra Valsøya hver vår.

I dag er skjelet som ble drevet av Valsøyinger gjenreist på samme vis som det før stod. Før dette sto det til nedfalls. Det tilhørende fjøset er ikke satt i stand. De andre skjelene er borte, og kun tuftene står igjen.

Kilde: Seterboka - om seterdrift og seterdagar i indre Valsøyfjord

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Turen starter på innerenden av Reinslivatnet. For å komme dit, tar du av inn til Valsøyfjord fra E39. Du følger vegen helt inn til Valsøybotn, ca. 1 mil, og tar av oppover mot Fossdal Stadion. Like etterpå ser du grønne skilt opp mot Reinslivatnet og Botnavatnet. Det er denne vegen opp til høyre du skal følge. Men ved de grønne skiltene må du betale bompenger. Kjør oppover helt til du kommer til et stort steinbrudd med tilliggende parkeringsplass. Her forstetter du rett fram, innover langs Reinslivatnet. Parker ved enden av vatnet.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Lengde tur/retur (km) 7
Lengde en vei (km) 3.5
Stigning meter grader
Total stigning 470 Høydemeter

Mobildekning

Ikke veldig bra

Kart

1421 III Halsa, Fjordrutakartet, Turkart for Halsa