Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Sukkertoppen (314 moh)

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

4

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Det kan også være barske forhold her oppe!
Breisundet en vintersdag
Kartutsnitt over turen
Ålesund en fin vårdag

Sukkertoppen (314 moh)

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Sukkertoppen er et kjent og kjært fjell for mange i byen, og det blir hyppig brukt. Fra Sukkertoppen får du en fantastisk utsikt i rundskue med by, fjell, kyst og fjord i ett!

Kvar i terrenget går turen?

Den vanligste ruta til Sukkertoppen:

Kryss vegen ovenfor Hessa barneskole, og følg Sukkertoppvegen vestover til du finner skiltet der stien starter, inn til høyre like etter nr. 22.

Grusgangen går over i sti og går gjennom et skogholt. Videre følges tydelig sti, delvis våt og skitten, helt til toppen. Du er vel halvveis når du passerer masta til senderen.

Fantastisk utsikt i rundskue!

Alternativ veg:

Du vil nå bli tatt med på en liten rundtur istedenfor å ta den mest vanlige vegen til Sukkertoppen. Istedenfor å gå vestover mot Sukkertoppvegen, kan du gå tilbake mot rundkjøringa i Hessaskaret. Etter at du krysser fotgjengerfeltet går du 3-4 meter mot vest (venstre) og opp en liten asfaltert bakke. Denne asflatveien fører frem til et hus. Før du kommer så langt, skal du opp i skogen til høyre. Stien er tydelig, og med merkede trær blir turen enda lettere. På grunn av merkingen av trærne, er dette en tur du også kan ta med hodelykt etter mørkets frembrudd. Flekkene på trærne er godt synlige i lyset fra lykta.

Resten av turen opp går av seg selv. Et par partier er noe brattere enn den vanlige veien, men stien er tørrere her, samt at du får bedre utsikt over Ålesund enn om du hadde valgt den mest vanlige ruta.

Denne turen er tilgjengelig hele året.

Når du går ned igjen fra Hessaklimpen (Sukkertoppen), kan du godt ta den vanlige stien. Slik får du en variasjon av turen.

Kulturminne

Grensesteiner mellom Ålesund og Borgund. Du passerer ikke mindre enn åtte slike grensesteiner på vei opp til Varden om du følger den alternative ruten til Sukkertoppen.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Parkering ved barneskolen på Hessa bare utenom skoletid. Bruk heller den åpne plassen i Osane (på høyre side ved fjellfoten før bakken opp mot Hessaskaret) og gå derfra til startpunktet på turen.

Kvar endar turen?

Parkeringsplassen i Osane (Hessa baraneskole utenom skoletid.).

Kvar kan du parkere?

Ingen avgift for parkering på Hessa.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0,4
God sti 3,6
Lengde tur/retur (km) 4
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 19 38
Bratteste helning ned 30 27
Total stigning 260 Høydemeter

Offentlig transport

Bussen stopper i Hessaskaret og ved Hessa barneskole.

Mobildekning

God

Spesielle forhold

Sukkertoppen er ofte våt, selv etter langvarig tørke. Bruk derfor skikkelige sko som tåler å bli våte.

Det er merket av i GPX-fila tre punkter som du kan oppsøke når du er på Sukkertoppen:

1: Nord for toppen ligger det en gigantisk stein (det ligger sporlogg i GPX-fila ned til denne). Denne kan du gjemme deg under hvis været skulle bli dårlig, og du er oppe på toppen uten gode klær. Flott utsikt - som gir deg sug i magen, da du ikke ser foten av fjellet fra dette punktet! Det anbefales ikke å gå til denne steinen om du har med deg små barn. Pass godt på hunden hvis du har den med deg.

2: Anbefaler en tur fra Varden og ca. 250 meter videre vestover. Du vil etter ca. 120 meter passere en bauta. Skal tro hvem det var som reiste denne her? Det er ikke en grensestein.

3: Etter ca. 250 meter fra Varden kommer du til det vi kaller Steinen. Her går Real-guttene hver søndag i 11-tida, hele året. Flott tur med god utsikt! Ofte litt roligere her ute enn på Varden.

Disse tre punktene følger med GPX-filen og er lett tilgjengelig fra Varden.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien