Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Stornakken (331 moh.) fra Østrem

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur
Skitur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

11

Lengde en vei (km)

5,5

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Torhild og Emil på tur
Grønnevollen. Frielebu ligger bak til høyre i bildet.
Melsvatnet med Vassnakken i bakgrunnen.
Skilting og merking er god på denne turen. Her fra myra.
Turen er ikke ferdig før papirarbeidet er gjort!
Nordvestover fra 343 moh. Tåke og regn denne dagen, men vi var over 'skyene'

Stornakken (331 moh.) fra Østrem

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Dette er en barnevennlig og relativt enkel tur hvor du går i variert terreng. Du kan også gå denne ruten om vinteren (på ski). De første 2 km er litt bratte, men så åpner landskapet seg opp, og du kan nesten få følelsen av å være langt til fjells.

Turen er delvis belyst i vinterhalvåret.

På Stornakken er det fint å raste. Du har flott utsikt mot horisonten ute i havet og mot Sunnmørsalpane. Her er det også en turkasse og loggbok for turgåere.

Den beste utsikten er ca. 200 meter før selve turmålet. Du er da oppe på 343 meter over havet. Du har et flott rundskue over Storfjorden og fjella rundt. Der er det fint å være en sommerkveld med solnedgang over Høgkubben.

I følge flere kart kalles dette høydedraget også Akslanakken og Akslenakken.

Det er fisk i de fleste vatna på Emblemsfjellet. Husk å løse fiskekort før du fisker. Det er fiskeforbud i to av vatna på fjellet; Strokevatnet og Haugstølsvatnet.

Kvar i terrenget går turen?

Turen til Stornakken er en relativt enkel tur i variert terreng. Turen er fin å gå hele året.

Gå oppover gårsvegen rett ved parkeringsplassen (se etter turskiltet). Etter noen hundre meter blir denne vegen svingete og litt bratt. På toppen av bakken flater vegen ut, og du kommer til en kiosk - 'Frielebu' (åpen noen ganger når Emblem idrettslag har arrangement der). Her er det skiltet østover mot Stornakken. Det er Ålesund Fengsel som har produsert disse skilta: https://www.facebook.com/fengselsprodukter/

Du forlater nå Sætervegen og går ut i terrenget på preparerte løyper. Dette er vinterens skispor. Allerede ved Frielebu deler denne stien seg. Vi tar den sydligste veien, som går i østlig retning. Stien er tydelig, med god grøft/drenering på høyre hånd som ledetråd. Videre er den sporadisk merket med brøytestikker.

Etter noen få meter kommer du til en liten 'bro' som går over nevnte grøft. Her kan du velge å ta en noe brattere, men kortere tur til Stornakken, merket med et rødt skilt, mot syd.

Denne turen følger imidlertid de grønne skiltene, mot Akslasetra og Storskarnakken, videre østover. Veien går på sydsiden av Melsvatnet, som er et flott skue utover sommeren med nydelige vannliljer!

Det er ca 1,4 kilometer fra Frielebu frem til en 'stideling' ved ei myr, hvor vi skal ta av mot sør. Stidelingen er skiltet 'Stornakken'. Det kan være vanskelig å finne en sti/tråkk over denne myra, men ser du nøye etter, er turen herfra og frem til Storskarnakken merket med hvite plastbånd som henger i trærne, samt at det er slått ned ca. 40 cm høye pinner i bakken (med varierende mellomrom). Den øverste delen på disse er hovedsaklig malt med grønn farge, men noen av pinnene er også rødmalt. Ser du godt etter, finner du også gammel rødmaling på trærne også.

Returen fra Storskarnakken går på det samme lypenettet her, eventuelt du kan følge skiltingen mot Grønvollen (Frielebu) fra toppen av nakken 343 moh. Dette er en flott tur i seg selv, men blir vesentlig kortere enn denne turbeskrivelsen.

Vel tilbake til dette krysset på myra fortsetter vi østover, mot høyre og Akslasetra. Her er det multemyr, små bekker og utsikt over Melsvatnet. Når vi kommer til Akslasetra igjen, er du tilbake på gruset traktorveg. Du kan her velge mellom å ta turen opp mot nord, til Østremsetra, eller følge veien sørover tilbake til Østrem og parkeringen.

Nede ved Geithaugen, flott rasteplass kan du ta en snarvei langs elva/bekken. Det går en tydelig avstikker til høyre i svingen nedenfor denne plassen.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Gamle gårder og setrer. Se lenken over for detaljer om denne spennende bygda.

Dette står blant annet notert i matrikkelen om Akslagarden, som ligger ved foten av fjellet:

Garden har fått namnet sitt frå Akslanakken, som kneisar over garden på både godt og vondt. Skråninga bak gardshusa på hovudtunet er bratt og full av stein og laus jord, så det er ikkje heilt fårefritt å gå kring foten av nakkane til tider. Garden grensar mot Magerholm i aust og Østrem og Nedregotten i vest, der Sirielva er grenseelv. Namnet «Aksla» kjem truleg frå det gamalnorske ordet «oksl» som igjen har utspring frå namn på lekamsdelar. I ein periode har slike namn vore flittig brukt, og ein finn fleire slike i vår eiga bygd og områda ikring. Akslanakken består soleis av dei to ledda «aksel» og «nakke», som båe er slike lekamsnamn. Vidare utgjer Akslanakken, saman med Mellomstenakken og Stornakken ei markant lita fjellrekke som vert kalla Nakkane, og som på mange måtar kan seiast å vere det geografiske kjennemerket på bygda for den som kjem vest ifrå. Vassnakken ved Akslasetra er eit anna eksempel på denne gamle namngjevinga.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Du følger Fv 60 fra Ålesund mot Magerholm til Emblem. Det er skiltet til Austrem med avkjørsel på venstre side - mot nord. Det er et busstopp ved avkjørselen. Rett etter du har svinget av mot Austrem er det en parkeringsplass rett frem. Gårdsveien er skiltet som en turvei.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Det er en parkeringsplass rett etter avkjørselen fra Fv 60. Ingen avgifter, men Emblem IL pleier å legge ut giroer på bilene på de store utfartsdagene om vinteren, dette for å dekke utgifter til vedlikehold av løyper og tråkkemaskin.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1.1
Fast grus 4.2
God sti 2.9
Dårlig sti 1.5
Natur 1.3
Lengde tur/retur (km) 11
Lengde en vei (km) 5,5
Stigning meter grader
Total stigning 300 Høydemeter

Offentlig transport

Bybussen i Ålesund kjører til Emblem. Det er et busstopp ved avkjørselen til Østrem, og derfra er det kort vei til starten av turen. Sjekk http://www.nettbuss.no eller http://frammr.no/

Mobildekning

Stort sett god, men det er et par steder på denne runden hvor det ikke er mobildekning.

Spesielle forhold

Store deler av denne turen er på grei og flott vei. En del av runden fra 'Frielebu' går på skogsvei, som er ryddet av ildsjeler i Emblem IL: http://www.emblem-il.no/
Denne skogsveien er en del av vinterens løypenett for skigåere.
Det er noe fuktig terreng, slik at fottøyet bør tåle vann.

Kart

Ålesund i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien. Digitalt: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1428243712&vwr=asv