Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Spissteinen i Henda

Om turen

Gradering

Kommune

Averøy

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Spissteinen i Henda

Kvifor gå denne turen?

Spissteinen ligger vest for nyveien på Henda (Riksvei) og er yndet turmål for lokalbefolkning og for besøkende. Turen er ca 3,2 km fra du forlater bilen og til du er tilbake. Turen går langs en opprinnelig torvsti/ -vei som ble benyttet til å transportere torv til gardene på Henda. Turen er lett, og går gjennom både småskog, myr og lynghei. Selve spissteinen ligger omtrent rett ovenfor Stølen i Henda. Fra spissteinen har du flott utsikt både mot Langøysundet, storhavet og innover mot fjellene på Averøy.

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter på parkeringsplassen ved Henda skole. Du går opp langs veien mot Rogen. Etter ca 200 meter tar du av veien til høyre og går langs kanten på marken ned mot et et lite skogsbryn. Du går videre gjennom dette og deretter langs berg opp mot nyveien på Henda (FV 251). Du krysser veien og går vestover gjennom myr, litt småskog, berg og litt lynghei opp mot selve spissteinen. Stien er godt merket.

På tur tilbake kan du enten gå samme vei eller gå litt lengre sør for å unngå noen av de våte partiene.

Kulturminne

Torvsti og torvtakingssted
I gamle dager, om sommeren, ble det tatt torv til brensel. Først ble teger og lyng fjernet. Deretter ble torva skjert med spesielle spader og lagt opp på kanten av torvtakingsstedet. Deretter ble torven satt til tørk. Noen uker senere ble torvstykkene lagt i en ring, i torvstakk. De våte og best formede stykkene ytterst og de tørreste stykkene innerst.

En kunne kjøpe en torvstakk på "rot", og et årsbrensel kostet fra 4 til 8 kroner i 1940 - åra. Ut på høsten ble torva lagt i sekker og transportert hjem.

Mosetorv var dårligst som brensel og den var tyngst å skjære. Steintorv var best. Det ble skjært torv som brensel her i distriktet til godt ut på 1960 tallet.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Kjør FV 64 til du kommer til Hoset. Der tar du av mot Langøy. Du kjører deretter ca 4,7 km etter FV 251 til du kommer til et kryss med skilt til Hendneset. Der tar du av til høyre og kjører 500 meter. Parkering ved Henda skole. Det er rikelig med parkeringsplasser.

Rute på kart

Underlag Lengde i km