Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Om turen

Gradering

Kommune

Smøla

Type tur

Sykkeltur

Gradering

X Grønn

Lengde tur/retur (km)

100

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Smøla rundt

Fotograf: Ragnhild Rødahl

Kvifor gå denne turen?

Smøla rundt på sykkel er en tur som kan by på mange opplevelser. Vær og vind vil avgjøre farten på turen. Vi har nesten ikke bakker her ute, men du kan få motstand så det holder av vinden hvis du er litt uheldig. Du ser sjø og hav og himmel hele veien.
Alle kan sykle turen.
De største stigningene er broene du møter med det samme du starter turen og broa på veien ut til Veiholmen.

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter når du ankommer Edøya. Det er der både hurtigbåt og ferge anløper øya. Turistinformasjonen ligger i Gurisenteret like ved. Veien utover snor seg over holmer og skjær og over broer. Når du har syklet ca ni km kommer du til et kryss der du må velge hvilken vei du vil sykle rundt. Der kan jo f eks vindretningen være med å bestemme valget.
På kartet under er det veien rundt øya som er merket. Bruk gjerne to dager på turen og legg inn ei overnatting på Hopen eller Veiholmen. Så sykler du andre siden av øya på tur innover. Evt. gjennom Smøla vindpark.
Hvis du sykler tur retur Edøya-Veiholmen vil samlet lengde bli ca 100 km. Veien rundt øya er ca 64 km. Fra Edøya og inn til veien rundt er det ca 9 km. Og fra Hopen til Veiholmen ca 10 km

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Du finner en kopi av Kulisteinen på øya Kuli. Det er den øya du kommer til når du har syklet over den første broa fra Edøya. Skiltet.
Smølas historiske røtter er godt synlig i Kulisteinen på Kuløy, som er den best bevarte runesteinen i Norge som forteller om kristendommens innføring til Norge. Kulisteinen er ”Norges dåpsattest”: Her finner vi navnet Norge brukt skriftlig for første gang.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Startsted Edøya. Du kommer deg dit via fergesambandet Edøya-Sandvika. Sandvika ligger på Tustna i Aure kommune. Avganger hver time på dagtid. Du kan også ta hurtigbåtruta Kystekspressen som går mellom Kristiansund og Trondheim. Båten anløper Edøya flere ganger pr dag.

Kvar endar turen?

Sluttsted første dag kan være Hopen eller Veiholmen. Om du ikke overnatter på Veiholmen , så må du ta en tur ut dit. Veiholmen er det største fiskeværet sør for Lofoten og det bor ca 250 innbyggere der ute. Hvert år besøker flere tusen turister Veiholmen, og holmen har noe å tilby alle.

http://www.cyclingnorway.no/smoela/

Smøla har flere overnattingssteder. Noen av dem har knyttet seg til " Syklist velkommen"- Lenken over beskriver tilbudene som da skal finnes for syklister på disse stedene.


Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 100
Lengde tur/retur (km) 100
Stigning meter grader
Total stigning 20 Høydemeter

Offentlig transport

http://www.smolakommune.no