Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Røssevollssætra (305 moh.) fra Eikenos

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur
Skitur

Gradering

X Grønn

Lengde tur/retur (km)

5.4

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Ikke alltid like lett å se en hare, men spora er lette å kjenne igjen. Her ved Røssevollsvatnet.
Solnedgang ved Røssevollsvatnet.
En bekk må krysses ved østenden av Røssevollsvatnet.
Sykkylven med fjella i bakgrunnen - et flott skue.

Røssevollssætra (305 moh.) fra Eikenos

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Denne turen starter fra parkeringsplassen på toppen av Eikenosa, og tar deg nordøstover opp til østenden av Røssevollsvatnet, hvor restene av Røssevollssætra fremdeles er synlig. Dette er et av de mange flotte turmåla i Ålesund kommune.

Det går fint an å ta denne ruta om vinteren også, på ski.

-----

Enkelte helger kan det være servering av mat på Ivar Aasen-hytta; rømmegrøt, pølser, vafler, brus og kaffe.

For å komme over til østenden av Røssevollsvatnet må vi over en demning, som er ca. 220 meter lang. Dette er det eneste ‘farlige’ stedet på denne ruten. Tenker da på evt. unger som kan finne på å klatre opp på gjerdet, og falle ned langs muren på sørsiden. Et fall på en 10-15 meter, ned på en steingrunn.

Vel over broa er det et flott nes som stikker ut i vannet. Her er det flott å raste.
 Det er mange som griller langs vannkanten hele året, og det er en god skøytearena om vinteren. Sjekk tykkelsen først! Husk ispigger for å komme deg opp av vannet om uhellet skulle være ute..
Området er noe myrete, og det kan by på noe mygg. Gode bær- og soppforekomster. Det foregår også hjortejakt oppe på fjellet om høsten.

NB: Det ligger mange 'Cacher' - uttales cash/kæsj, langs denne ruten. Se http://www.gcinfo.no for mer detaljer, og opprett en profil her gratis: http://www.geocaching.com
Aktive cacher i 2015 ligger i denne GPX-filen.

Håper at du får en flott tur!

Kvar i terrenget går turen?

NB: Sporloggen starter fra hovedveien, og følger veien helt opp til parkeringsplassen.

Fra parkeringsplassen på Eikenos følger du skiltingen mot Ivar Aasen-hytta. Dette er god og fin vei som stadig er under utbedring.
Etter ca. 700 meter kommer du opp til en veideling. Mot sør ser du Ivar Aasen-hytta, og mot nord noen store furutrær, med en sti bakom disse.

-----
Stien tar deg gjennom en lav skog og tett kratt. Stien er tydelig hele veien, men noe fuktig. Etter ca. 750 meter er du igjen kommet inn på den veien du forlot nede ved Ivar Aasen-hytta, og du står nå oppe ved Røssevollsvatnet.
-----

Denne turen vår følger imidlertid hovedveien videre mot øst, og opp mot Røssevollsvatnet.
Ca. 450 meter etter krysset mot Ivar Aasen-hytta kommer du til et flott utsiktspunkt. Her er det en stol, benker og et bord.
Før var dette et flott utsiktspunkt, men som nå dessverre holder på å gro igjen.
Like etter denne utsiktsplassen, rundt 120 meter, er det en sti mot øst. Ikke så veldig tydelig, men i horisonten kan du se en haug rett øst for deg. Det står en stang der borte med en vimpel/bånd på – ‘vindindikator’.
Ute på denne pynten hvor vindindikatoren står, er det et flott skue. Kanskje ett av de fineste på denne ruten, da du er over tregrensen og har fri sikt over alpelandskapet i sør, absolutt verdt turen!

Vi fortsetter ‘bilveien’ opp mot vatnet, den tar deg helt frem til du kommer til en bro, midt på vannet. Denne skal vi ikke over, ennå, men følg veien langs vannets sørside noen hundremeter til, ca. 370 meter.
Du står da foran en 220 meter lang demning, som vi skal over. Vel over denne har du to valg, du kan enten gå mot nord og langs vannet i terreng uten god sti, eller du kan fortsette mot øst på stien foran deg.

Denne loggen tar deg ut på neset mot nord, flott rasteplass, samt at den fortsetter østover fra demningen og mellom tuftene på Røssevollssætra, og opp bak en liten kolle på tydelig sti. Denne stien fortsetter mot øst og over Kubbane, hvor det høyeste punktet Høgekubben (må ikke forveksles med Høgkubben, som ligger mot vest!) er på 461 moh.

Nå skal vi av stien, og gå i terrenget ca. 220 meter mot nord nordvest (NNV), og ned en liten li, over en bekk og opp til et tydelig tråkk, som er en del av skiløypa mellom Røssevollsvatnet og Østremsætra.

Vinterstid er det Emblem IL, http://www.emblem-il.no/ , som kjører opp flotte skiløyper her, med tåkkemaskinen sin.
Det er denne tydelige stien (skitraséen), langs nordsiden av vatnet mot vest, vi skal følge. Her er det brøytestikker, med jevne mellomrom frem til Eikenossætra.
Du er snart tilbake til broen, som vi passerte i sted. Nå tar du deg over denne til sørsiden av Røssevollsvatnet igjen og følger hovedveien ned igjen til parkeringen på Eikenos.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Røssevollssætra og Eikenossætra
Fra boken «Stadnamn frå Sunnmøre», av Johan Krogsæter:

Røssevoll er navnet på gardsnummer 8 i Ålesund. Garden ligg etter måten høgt, ovanfor dei hine gardane i Eimlemsbygda.
Oluf Rygh opplyser i ‘Norske Gaardnavne’ at Røssevoll anten kjem av ‘ross’ – hest eller av ‘rysse’ – merr. Bygdebokforfattar Ragnar Øverlid slær likegodt fast at det gamalnorske ‘ryssa’ er opphav til namnet. Han legg til at ‘vollen må ha vore nytta til noko i samband med hesteal’.
Her er liknande namn ikkje langt ifrå. I fjellmarka nordafor finn me Røssdalen og Røssdalshornet, og skal eg seie kva eg trur om opphavet til namna, må dei to sist nemnde vere laga av ‘ross’ og Røssevoll av ‘rysse’. Då byggjer eg på uttalen i bygdemålet.
I nærliggjande kommunar finn ein stadnamn av tilsvarande slag. I boka ‘Stadnamn i Skodje kommune’ har eg funne Rysdalshaugen ikkje langt frå grensa til Ålesund på Yksnøya. Frå Hildre i Haram har eg Ryssdalen og frå Ørskog Ryssebøen. Ryssegylet fann eg i ei liste over stadnamn frå Ulstein, og på kart over Herøy stend både Ryssevika og Rysseneset.
Eg har støytt på Rysseskjer som gardsnamn på Jæren og Ryssedalen ein annan stad i Rogaland. Frå Setesdal er Rysstad vel kjent. Professor Nils Lid har i boka ‘Norske slakteskikkar’ m.a. skrive om Rysseberget på Voss der avliva dei gamle hestar ved å attre dei utføre. Denne slaktemåten vart nok brukt andre stader med.
Gardsnamnet Røssevoll treng ikkje vere noko eldgamalt namn, men dei reknar med at det var tilkome før Svartedauden, og sjølvsagt kan det vere mykje eldre. Etter det eg kan sjå er det ingen andre stader i landet som heiter Røssevollen eller Ryssevolen.

-----

På veien passerer vi Eikenossætra, som var i drift til midten av 1960-tallet. Sætra hører til gården Eikenos, som kommer av treet eik, og nos som er en rund og bratt fjellknaus.
Gården ble antakelig ryddet allerede i vikingtida, og ble liggende øde (der av navnet Ødegård/Ødegard rundt om i Norge) etter Svartedøden. Driften av gården ble gjenopptatt på 1500-tallet og i tiendeoppgaven av 1603 er gården nevn for første gang.

I dag (2015) er Eikenos mest kjent for å ha fostret opp Olav Lundanes, som brukte bakgården (Emblemsfjellet) som sin lekegrind. Via Emblem IL ble han verdensmester i orientering! Nå er hans yngre søsken i vinden, og hvem vet om vi ikke får se dem også på (VM) pallen med tid og stunder?

Denne sporloggen tar deg forbi Ivar Aasen-hytta, men det er vel verdt denne lille avstikkeren ut til hytta.
I den 4. reviderte utgave av Kristofer Randers 'Sunnmøre' kan vi lese:
'Her oppe i høyden ovenfor Røssevold ligger Ungdomslaget 'Ivar Aasen's hytte. (Restaurant søndager). Utsikten herfra er usedvanlig vakker mot Sykkylven, Hjørundfjord og utover Vartdalsfjorden.
Videre kan vi lese i Ivar Aasens ordbok, hvor Ivar Aasen skriver, at sæter kommer av det gammelnorske ordet ‘setr’. Dette betyr oppholdssted, en plass hvor folk bor. Han skriver også følgende: ‘En afsidesliggende Græsgang med en Sommerhytte, hvori Køernes Mælk bliver tilberedet til Kjembringelse’.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Parkeringsplassen er lagt inn som veipunkt i GPX-filen.
Fra Spjelkavik følger man E39 mot Bergen/Sulesund. Etter Blindheimtunnelen svinger du mot høyre og følger skiltingen mot Magerholm fergekai. Etter ca. 2,5 kilometer passerer du Ødegaard bil og Borgund folkehøgskole. Etter ytterligere ca. 500 meter kommer du til et veikryss som går opp mot venstre; det er skiltet mot Eikenos. Da er det bare å følge veien til bommen øverst oppe på Eikenos. Der er det tre relativt store parkeringsplasser. I fint vær i helgene kan disse være fulle (!) så da må du kanskje kjøre ned igjen og parkere ved noen parkeringsplasser som ligger nærmere fylkesveien.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Det er tre store gratis parkeringsplasser ved start (etter at du har kjørt Rv60, tatt av mot Eikenosen og kjørt den smale og svingete veien oppover). Den ene parkeringsplassen ligger litt høyere opp enn den andre. Begge parkeringsplassene har plass til mange biler. Det er ikke alle som er klar over at det faktisk er to parkeringsplasser oppe ved bommen. Det går en liten vei sørvest, bak lyktestolpen og ned til denne bortgjemte plassen!

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1.0
Fast grus 2.8
Traktorveg 1.0
God sti 0.2
Dårlig sti 0.2
Natur 0.2
Lengde tur/retur (km) 5.4
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 10 10°
Bratteste helning ned 10 10°
Total stigning 135 Høydemeter

Offentlig transport

Nei, men du kan ta buss mot Magerholm (fra Ålesund og Moa) og gå av ved Eikenos, nede på FV 60. Det blir da noen ekstra høydemeter og 1.6 kilometer på asfalt.

Se http://www.frammr.no/

Mobildekning

God

Spesielle forhold

Det er fisk i de fleste vatna på Emblemsfjellet. Husk å løse fiskekort før du fisker. Det er fiskeforbud i to av vatna på fjellet; Strokevatnet og Haugstølsvatnet.

Kilder, gjengitt med tillatelser fra Nytt I Ukas Forlag (http://www.nyttiuka.no/), Ålesund-Sunnmøre Turistforening og John Roald Pettersen:

70 sætreturar på Sunnmøre ISBN: 9788299767019 utgitt på Vind forlag i 2010.

Det er flere vindindikatorer på Emblemsfjellet. Er usikker på hvem som eier dem, men både Ålesund og Omegn Modellflyklubb: http://aamfk.net/ og http://www.aamfk.no/, samt Ålesund Paragliderklubb: http://www.aapgk.net/joomlano/index.php, er av og til i området.

Stadnamn frå Sunnmøre ISBN 8291024030 utgitt på Nytt I Ukas Forlag i 1995.

Sunnmøre reisehåndbok av Kristofer Randers, 4. reviderte utgave utgitt i 1962. (http://www.aast.no)

Kart

"Ålesund" i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien og digitalt: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1332943089&vwr=asv