English

Pilen/Pila (102 moh.) fra Århola

Ålesund

Kort om turen

Denne turen tar deg med opp på Pilen/Pila, som gir deg flott utsyn over Ålesund og øyene rundt, samt Tueneset og Atlanterhavsparken. Alt dette uten å måtte svette! Dette er en lett tur som passer for de fleste. Det er mange fine plasser man kan sette seg ned på veien opp; naturlige 'hyller' og flotte benker. En av benkene står plassert i ei hole der det er lunt uansett vær. Nydelig utsikt mot nord med flotte solnedganger! Denne turen går på en 'gjenoppdaget' sti. Det er registrert en annen tur på Morotur som heter Pilen/Pila, men den har et parti som kan være litt krevende for eldre. Denne ruten er snillere hvis man går opp og ned samme veien til/fra Århola. Men det er lagt inn en liten bonus her, som tar deg over Pilen/Pila og ned i Meskaret. Sluttsted er samme plass som startstedet.

Ruteskildring

Turen er en lett blanding av asfalt, grus og natur. Fra parkeringen nede ved Skarbøvik barneskole, Ole Thoresensgate - vis a vis - kirka, følger du Skarbøvikgata oppover mot Pilen/Pila. Man starter i Sjøvegen og følger den helt opp, her tar man så inn på Århola opp til vannkummen. Stien starter bak (nord) og til høyre (øst) for denne gule kummen øverst i Århola. Tråkket er litt utydelig de første 10 - 15 metrene (nordover) gjennom skogen. Deretter blir tråkket tydelig, da det gjør en sving og går vestover, og på skrå oppover 'fjellsiden'. Det ligger en stor stein oppe på flata. Gå mot denne, og du er snart oppe på toppen. Denne steinen var startlinja i 'gamle dager' da vi sto på Åsnes treski med Kandahar og/eller rottefellebindinger og suste ned mot Ole Brudes gate, forbi gården til Hagerup. Det var ingen hus her da, og kun få biler. Vel oppe på ryggen kan du gå både til høyre og venstre. Stornausa ligger mot vest, over akvariet. Se måneskinnsbildet, det er tatt fra Stornausa. Vi skal derimot østover på denne turen. Topp-punktet er tydelig å se. Der står en stor, flott varde. Bjørn Sætre har fraktet stein for stein fra Tueneset og Stavneset, opp til toppen som er litt over 102 meter høy. Fra toppen er det ikke så mange plasser å gå, men går du helt mot nord, får du et luftig syn mot Ålesund via Meskaret. Fra Varden skal vi nå tråkle oss gjennom skogen mot sørøst, over ei myr, og deretter langs en tydelig sti/tråkk som går vestover, til vestkanten av Pilen/Pila. Langs denne råsa som er tørr, med unntak av myra mellom varden og skogen sør om myra, vil du passere flere skyttergraver som ligger på kanten ned mot Meskaret. De er delvis gjenfylt, men du kan se restene. Har du lastet ned sporloggen til mobiltelefonen eller til GPSen, vil du få opp disse punktene i det elektroniske kartet. Det flotteste anlegget ligger helt på vestkanten av Pilen/Pila, og veipunktet heter 'Tueneset 138' i GPX-filen. Dette er en skytestilling i betong med tilhørende dekningsbunker for seks personer. Denne er skutt inn i fjellet. Populært tilholdssted og hovedkvarter for barna i skarbøvika for noen tiår siden.... Fra skytestillingen følger vi terrenget nordvestover, på skrå ned mellom trærne. Vi står snart ved en hule/tunell som er ca. fire meter dyp. Det ligger opplødd stein foran inngangen. Nå er vi nesten nede på stien i Meskaret, vi skal bare gå litt østover og ned og over marka som ligger foran oss. Når vi er nede, står vi i Meskaret - midt mellom Pilen/Pila og Olsfjellet. Da begynner vi på siste del av turen som tar oss videre østover, ned forbi Skarbøvik omsorgssenter og til kirka, hvor vi satte fra oss bilen. Håper at denne lille utflukten ga mersmak til å utforske mer av byens flotte vestkant! Følg også med på http://www.sammenifriluft.no for å se hva som skjer av ukentlige/månedlige aktiviteter her ute.

Tilkomst og parkering

Det er flere alternative utgangspunkter: Atlanterhavsparken, SIF-stadion og den nedlagte Skarbøvik barneskole. Denne beskrivelsen tar utgangspunkt i skoleplana på det som engang var Skarbøvik barneskole. På de plassene som er nevnt her er det for tiden ingen avgift.
Fottur
Blå
Lengde
1,2 km tur/retur
Stigning
80 m
Tidsbruk
30 min.

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0.6
Sti 0,4

Offentleg transport

Man kan komme med bybussen til både Skarbøvik omsorgssenter og Atlanterhavsparken (kun i sommersesongen).

Anna

Det kan være lurt å passe på de minste oppe på vestsiden av Pilen/Pila da det er bratt ned. Selve fjellet er ganske så flatt. Folk som bor i Skarbøvika kaller oftest fjellet Pila. Ifølge bydelshistoriker Svein Klokk skal fjellet hete Pilen. I kart og offentlige dokumenter refereres det også til Pilen. Navnet stammer sannsynligvis fra piletre. Det er nemlig en samling slike i skaret ovenfor parkeringsplassen ved Atlanterhavsparken. Dette området ble lagt under Aalesund i 1875. Bjørn Sætre har egenhendig plukka og båret fem tonn stein fra Tueneset opp på Pilen. Der har så onkel Stein Sætre stått for vardemuringa. Resultatet er riktig så flott. På vestsida av varden er det satt inn en plate med følgende innskripsjon: «Sunnmøringen ber stein medan han kviler».

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien

Lenke til turskildring

Avduking av varden på Pilen/Pila
Køyreskildring
Print ut