Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Oppunder fjellet (80 moh.), ved Stavneset

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Lengde tur/retur (km)

2.6

Lengde en vei (km)

1.3

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Her ser man tydelig veien mot Stavneset, fra parkeringsplassen og mot venstre i bildet.
Et gammelt, men fremdeles brukbart bilde. 'Snigla' - Sniglevær midt i bildet.
Solnedganger går aldri av moten....
Sola går ned over Godøya.

Oppunder fjellet (80 moh.), ved Stavneset

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Dette er en relativ enkel, men likevel flott tur. Det er deilig å møte vårsola her oppe, og på høsten er det så mye stråling av varme fra Sukkertoppen at du kan sitte her og kose deg lenge mens du følger med på solnedgangen. Fjellet stråler varme i flere uker etter at sola har sluttet å gi fra seg varme godt utpå høsten. Har du i tillegg med deg noe varmt i termosen, blir ettermiddagen vellykket. Ikke dumt med et stormkjøkken heller.

Det er ikke lange turen, men den er utrolig spennende, spesielt hvis du går litt utenom 'stien' og oppsøker noen av tyskernes bunkere, som er avmerket i sporloggen. I skrivende stund holder Kystfortets Venner på å åpne flere bunkere på Tueneset: http://project.vbook.no/project.asp?version_id=1465&page=16

På kommunens hjemmesider kan du finne dette:
http://www.alesund.kommune.no/tjenester/kultur-og-fritid/friluftsliv/759-kultur-og-fritid/friluftsliv/3052-turomrader-og-loyper

Kvar i terrenget går turen?

Denne turen starter fra parkeringsplassen på Tueneset, ved Atlanterhavsparken, og blir følgelig beskrevet derfra. Du kan imidlertid også starte fra Skarbøvika og Hessa.

I utgangspunktet følger vi grusveien sørover - mot Sukkertoppen.
Etter ca. 800 meter deler veien seg. Sporloggen tar deg ned til en stilling i betong - for 60 cm lyskaster. Den er delvis intakt. Diameteren er ca. 6 meter. (Jf. boka til Jan Olav Flatmark.) Her er det et flott utsiktspunkt. Hvis du ser godt etter, kan du se rester etter skyttergravene som ligger nedenfor. Når du ser østover, mot Pilen/Atlanterhavsparken, ser du rester av en brakke for mannskapet som betjente lyskasteren. Brakka er revet, og murene er gjenfylt med jord.

Ser du nå mot Sukkertoppen, ser du ryggen vi skal følge opp til 'foten' av Sukkertoppen. På denne siden av ryggen ligger det flere skyttergraver. Noen er veldig tydelige, opplødd stein, som du vil se når du kommer opp på ryggen. Noen kan du ane konturene av.

----------------------

Tar du turen ned på svaberga (en god fiskeplass), vil du kunne finne rester etter jernstenger i berga. Slike ser du med jevne mellomrom rundt hele Tueneset og Stavneset mot bebyggelsen. Antar at det lå piggtråd her kveilet i minst tre rekker rundt denne delen av øya. Har lagt inn et veipunkt, 'Stavneset piggtråd' i GPX-filen. Tidligere lå det rester motorsykler med sidevogn og annet kjøretøy. Mye av dette er fjernet, men du vil kunne se noe av dette ennå (2016).

----------------------

Fra utkikkspunktet tar vi turen opp til veien igjen og fortsetter mot høyre og ut mot Stavneset. Du kommer snart til en grensestein med følgende tekst: 'Markeringen av Ålesunds grense mot Borgund fra 1923 og fram til sammenslåinga i 1968. Den fulgte ei linje som gikk sørover fra Kleivane, opp langs fjellryggen, og videre vestover til sjøen like nord for Stavneset. Førgrensa kom hit, gikk den mellom Steinvågneset og Skarbøvikgjerdet.'

Ca. 60 meter etter denne grensesteinen går det en sti, rett mot Sukkertoppen. Stien er ryddet de siste åra og kommet til sin verdighet igjen. Her laget tyskerne et nettverk av stier, på kryss og tvers, mellom alle bunkerne og skyttergravene her på Stavneset. Du vil finne hager med bl.a. epletrær, brønn og mye annet 'snadder' for en utforsker.
Se http://mrfylke.no/Morotur/Turar/Hessa-i-Festung-Norwegen hvis du vil utforske bunkerne senere!

Stien er ganske tydelig, og du står snart foran noen flotte trapper av naturstein som tar deg opp i skogen. Etter 15-20 meter tar stien mot venstre, nordover, og opp på ryggen. Her oppe ser du tydelig stien den siste biten opp mot fjellet.

På vei opp ryggen får du et flott overblikk over forsvarsverket ute på Stavneset!

Vel oppe er det bare å sette seg ned og nyte synet, og eventuelt nisten. Ca. 30 meter fra 'toppen' står det en stor stein. Denne kan være grei å bruke som vindskjerm på dager det blåser. Det er ikke dumt å ta turen opp hit når det blåser som verst fra vest. Du hører, ser og ikke minst kjenner bølgeslaga gjennom berget under deg på de mest vindfulle dagene. Sjøsprøyten kan stå ganske mange titalls meter opp i luften. Snakk om orkesterplass!

Ser du nøyere etter opp fjellveggen, vil du se noen forankringspunkt. Dette er en yndet klatrerute, noe som er en av årsakene til at stien opp er så tydelig.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Flere bunkere fra 2. verdenskrig.

Lys:

Tueneset er ikke 'forurenset' med lys på kveldstid. Stedet er derfor et flott sted å besøke hvis du vil observere stjerner eller se på nordlyset.

Husk hodelykt eller lommelykt hvis du vil utforske noen av bunkerne. En av de som er åpne har en 15 meter tunnel som går under bakken - her er det kun lys fra den åpningen du går inn i tunnelen fra.... (reservepære og batteri er lurt).

Flere av anleggene kan besøkes, selv med rullestol og barnevogn

Det meste av informasjon er hentet fra Jan Olav Flatmarks bok: Sunnmøre i Festung Norwegen, utgitt på Snøhetta forlag AS i 1994. ISBN: 82-91375-03-8.

Veipunktene har fått navn etter ovennevnte bok. Også hvis dere klikker på symbolet, vil teksten fra boka dukke opp (gjelder stort sett kun for dere som bruker GPS).

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Denne turen starter fra parkeringsplassen ved Atlanterhavsparken på Tueneset. For å ha en noe kortere tur kan du kjøre rundt øya og parkere ved Hessabana. I sommersesongen går bybussen ut på Tueneset, samt at Atlanterhavsparken har egne avganger for busser. Etter turen kan du alltids ta en tur innom Atlanterhavsparken og se på livet under vann også.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Denne turen starter fra parkeringen ved Atlanterhavsparken. Det er ingen parkeringsavgifter på Hessøya i 2016.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0.2
Fast grus 1.7
Dårlig sti 0.3
Natur 0.1
Røtter / steiner 0.3
Lengde tur/retur (km) 2.6
Lengde en vei (km) 1.3
Stigning meter grader
Total stigning 70 Høydemeter

Offentlig transport

Det går buss til Skarbøvika. Når Atlanterhavsparken er åpen (sommersesongen), går bussene dit. Ellers er det busstopp ved:
-småbåthavna,
-Skarbøvik omsorgsenter,
-Kiwi,
-Skarbøvik ungdomsskole og
-Sævollen på Hessa.

Les mer om kollektivtransport her:

http://kollektivtransport.smp.no/services/kollektivtransport/

Mobildekning

God

Spesielle forhold

Det er offentlig toalett på Tueneset. Dette driftes av Friluftsrådet i Ålesund og omland.

Sykler og særlig aktsomhet: Tueneset er først og fremst for de gående. De som sykler må vise høy grad av aktsomhet. Dette er ikke stedet for full fart. Brems ned!

Du vil finne noen veipunkter, geocaching, i sporloggen. Dette er 'gjem og leite' for unger i alle aldre. En verdensomspennende aktivitet. Du kan enten laste ned en app til mobiltelefonen for å spille, eller bruke en GPS.
Les mer om geocaching her:
https://www.geocaching.com/play
http://www.gcinfo.no/

Kart

Papir: Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien. Digitalt: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1430761538&vwr=asv