Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Nordneset kyststi, fra Julshamna

Om turen

Gradering

Kommune

Fræna

Type tur

Fottur
Sykkeltur

Gradering

X Grønn

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

3,6

Lengde en vei (km)

1,8

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Parkeringsplass Julshamn
Stien passerer et nytt og gammelt naust, en robåt og en blå hundesøppeldunk.
"Håla", gapahuk med grillplass, med uteamfi og utedo bak.
Fin sti på vei mot Nordneset fyr, med utsikt mot Hustadvika.
Nordneset Fyr, og Rød Jonsokblom.

Nordneset kyststi, fra Julshamna

Fotograf: Ann-Mari Ulset

Kvifor gå denne turen?

Nordneset fyr fra Julshamna, en flott opplevelse både en finværsdag og i ruskevær! Turen går langs kyststien med storhavet og Hustadvika som nærmeste nabo. En lett og fin tur på en bred, oppgruset sti hele veien til fyret. Omtrent halvveis til fyret, kan du sette deg ned ved en benk med bord, og nyte utsikten, den friske sjølufta og lese en flott info-tavle med bilder og historie om Hustadvika. Det er flere kulturminner med info-skilt ved stien underveis, og ved starten av turen passerer du et nytt og et gammelt naust, en liten robåt til utlån, og en morsom, annerledes hundesøppeldunk.
Går du turen om våren, kan du få se en rik kystflora: bl.a.; Kusymre (Primula Vulgaris), Rød Jonsokblom, Bekkeblom og Rosenrot.
Har du lyst, eller er riktig sprek, kan du gå videre fra fyret til Farstadstranda, en stor, flott sandstrand.
Trenger du ly for været, eller bare vil kose deg med mat/grillmat, kan du benytte deg av en grillplass og en flott gapahuk «Håla», like ved parkeringsplassen på Julshamna. Der er det også en utearena og bak der er det en utedo. Det er selvsagt en forutsetning ved bruk, at alle rydder opp etter seg. Kaster søppel og evt. engangsgrill, og at alle hjelper til med å holde området i orden.

Kvar i terrenget går turen?

Fra parkeringsplassen ser du molo – og kaianlegg, gapahuken «Håla», ligger litt gjemt bak, rett opp for kaia. Men du skal gå rett frem til Stikk UT!-skilt og skilt til Nordneset. Du passerer en stor stein med en flott info-tavle om Julshamna. Stien svinger mot venstre, vestover mot Nordneset fyr. Like etter starten, passerer du en robåt, en blå hundesøppeldunk, et nytt og gammelt naust. Stien snor seg litt inn og ut langa strandkanten vestover til fyret, og underveis passerer du flere kulturminner med info – skilt.

Kulturminne

Julshamna har fra gammelt av vært sentral når det gjelder fiske. Her var det fire brygger og naust med fiskemottak, fisketørking og trandamperi og grue for brenning av tørket tare. Fra 1897 til 1947 var det anløp av dampbåten mellom Kristiansund og Romsdal 2 ganger i uka hver vei med folk, varer, post og dyr. Under krisetida på 1930-tallet, ble det satt i gang arbeid med å bygge opp molo og kaianlegg slik en ser det i dag. Flott informasjonsskilt med bilder og historie, på Julshamna.
Langs kyststien ser du ut mot Hustadvika, en farefull kystlei, hvor det har vært mange forlis opp gjennom tida. Omtrent halvveis fra Julshamna og til fyret, kommer du til en sitteplass med bord og benk, og en informasjonstavle med beskrivelse og historie om Hustadvika.
50 meter mot sør, bak en haug, ligger et myrtjern; Igletjønn. Et lite skilt og en beskrivelse av hvor det er og hva det har vært brukt til, står like ved stien.
Det ligger et krigsminne og et informasjonsskilt like ved stien. Det er rester fra ei Hornmine fra andre verdenskrig. Mina eksploderte da den ble kasta i land av sjøen og havna oppe i myra.
Langs stien fra Julshamna forbi fyret og mot Farstadstranda, vil du passere flere gravrøyser. Noen er relativt små, og kan være vanskelig å oppdage, men de er bygd på bergknauser og flater med god utsikt utover havet. Den store gravrøysa er markert og beskrevet på ei informasjonstavle ved stien. Selv om deler av den ble fjernet da de bygde butikken på Farstad på 1950-tallet, er dette likevel en av de største gravrøysene som finnes i Romsdal i dag. Størrelsen, byggematerialet og beliggenheten i landskapet tyder på at den kan være fra eldre bronsealder, dvs. at den er ca. 3000-3500 år gammel.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Parkeringsplass ved Julshamna. En liten parkering med plass til 3-4 biler. Det er også mulighet for å parkere nede ved kaia. ( Parkeringsplassen er under planlegging for å utvides etter hvert).
Julshamna. Lett og fin tur til Nordneset fyr fram og tilbake.
Turen kan også tas som en rundtur; til fyret, videre sørvestover til Farstadstranda. Noe av turen vil gå langs hovedveien. Den er ikke å anbefale for småbarnsfamilier, pga. det er ikke gang - og sykkelvei.
Fra Julshamna til Nordneset fyr er turen på 1,8 km. Fra Nordneset fyr til Farstadstranda er det 2,56 km. Tur-retur Julshamna – Nordneset fyr er det 3,6 km.

Kvar endar turen?

Kan evt. gå hele strekket fra Julshamna til Farstadstranda, 4,36 km. En bil i hver ende? Eller gå som en rundtur.

Kvar kan du parkere?

Julshamna, forbi Farstad sentrum, retning Eide/ Atlanterhavsveien.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Lengde tur/retur (km) 3,6
Lengde en vei (km) 1,8

Mobildekning

Ja

Kart

Turkart Fræna/Molde