Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Melen - Sjurvarden fra Skotten

Om turen

Gradering

Kommune

Fræna

Type tur

Fottur

Gradering

XXX Rød

Total lengde rundtur (km)

14,2

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Vi nærmer oss toppen av Melen. Mye snø ennå 1. mai 2016
Utsikt fra toppen av Melen
Utsikt fra Sjurvarden mot Atlanterhavsveien og Nordmøre
Sjurvarden til venstre, Melen til høyre. Mektige fjell i Ytre Fræna

Melen - Sjurvarden fra Skotten

Fotograf: Eivind Kringstad

Kvifor gå denne turen?

Egentlig to turer, grensefjellet mellom Eide/Fræna; Melen og Sjurvarden (Stemshesten) i Fræna. Men hvorfor ikke ta dette som en tur? To flotte topper med en fantastisk utsikt fra Sunnmøre til Trøndelag. I klarvær ser du godt vindmøllene på Smøla. Melen er høyest med sine 768 moh. og Sjurvarden knappe hundre meter lavere; 667 moh. Vi tok denne turen 1. mai 2016 - med "Stikk ut" på toppen av Melen. Mye snø - og mange som skulle ta posten på årets første Stikk-Ut-dag.
En "Blå tur" egentlig, men grunnet lengden lar vi den være "Rød" :-)

Kvar i terrenget går turen?

Ved Skotten i Fræna tar du av ved skiltet til "Fjellveien/Skytterbanen" og parkerer ved skytebanen. Vi velger denne veien opp, men turen kan også gås opp "Rødalsskaret" på motsatt side. Velger du denne veien, kommer fra Elnesvågen, er det skiltet like før Farstad ved en glissen leplanting.
Fra skytterbanen på Skotten følger du traktorveien opp til Skottenvatnet. Derfra grei sti oppover til venstre, over "Kyrhaugen" (Lille Besseggen på folkemunne), med skue rett ned i Skotttenvatnet på høyre side; Skavatnet på venstre side. Et luftig parti med med god sti, valgfritt om en vil gå over eggen eller litt nede i lia.
Når du kommer opp, kan du velge hvilken topp du vil ta først. Vi valgte Melen og gikk så over til Sjurvarden etterpå. "Olavsbu" stikker opp litt nede i lia mellom de to toppene - vel verdt et besøk.

Tid med pauser:
En halvtimes tur opp til Skottenvatnet.
En halvannen time derfra til Melen?
En halvannen time fra Melen til Sjurvarden
Halvannen time ned igjen?

Rundskue Melen: http://360.io/uuVyk3
Rundskue Sjurvarden: http://360.io/Tp2Mqd

Kulturminne

Steinmuren opp mot Melen er en "gåte"; noen vil ha det til at det er et gammelt "hestegjerde", andre at det er den gamle riksgrensa mot Sverige - som en finner spor av også ute på Midsund?

Ellers har vi fått dette fra John Kristian Johnsen i en tidligere beskrivelse av turen:
Han skriver blant annet: "Hestegjerdet, riksgrense mot Sverige!! Dette må vel være en spøk. I bokverket BY og Bygd i Norge, "MØRE OG ROMSDAL" står det at ved Roskildefreden i 1658 ble Trondheims Len, inkludert Nordmøre og Romsdal, lagt inn under Sverige. Grensa mot Sunnmøre ble da gått opp. Det er jo forståelig at svenskene hadde betenkeligheter med å gå løs på sunnmøringene! Videre står det i ovennevnte bok at allerede høsten 1658 ble områdene tatt tilbake. Den eventuelle grense det her er snakk om kan muligens være et gammelt skille mellom Nordmøre og Romsdal fra tiden før kommunene ble opprettet (1837?). Nordøst-siden tilhørte Kvernes prestegjeld. Far min (f.1902) snakket om en grense som gikk fra høgste topp av Stemshesten (Sjurvarden ?) mot noen skjær ute i havet; muligens Svartoksen og i hvert fall Fuglen. Men alt dette er vel mer av historisk interesse enn av turopplevelser i Fræna!"

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Fra Skotten, skytterbanen i Fræna, grei parkering.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Traktorveg 2
God sti 12
Total lengde rundtur (km) 14,2
Stigning meter grader
Total stigning 950 Høydemeter

Mobildekning

Grei mobildekning på hele turen

Kart

Turkart Fræna/Eide .