Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Meekknoken fra Nekstadsetra

Om turen

Gradering

Kommune

Averøy

Type tur

Fottur

Gradering

XXX Rød

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

9,6

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Meekknoken: Noen finner raske måter å komme seg ned på... Foto: Ole Gammelsæter
Meekknoken: Så kom skodda. Foto: Ole Gammelsæter
Meekknoken: Morotur med ski. Foto: Ole Gammelsæter.
Meekknoken: Utsikt mot innersiden av Averøy og mot Eide og Gjemnes. Foto: Ole Gammelsæter

Meekknoken fra Nekstadsetra

Fotograf: Ole Gammelsæter

Kvifor gå denne turen?

Dette er turen til toppen av Averøy, 751 meter over havet. Turen er fantastisk flott. Den går opp langs god sti, i vakker natur. Utsikten er upåklagelig.

Kvar i terrenget går turen?

Utgangspunktet er Nekstadsetra i Bådalen.
Fra parkeringsplassen går det sti til toppen. Gå gjennom grinda. Husk å lukke den etter deg. På høyre hånd får du seterbygg og hytter. Du skal gå oppover Nekstaddalen. Følg stien opp gjennom granskog og videre opp til myrterreng. Over myra er det i perioder vått. Godt skotøy er å anbefale.
Følg stien oppover. Stien holder til venstre på myra og følger oppover. Når du kommer opp på kammen går stien til venstre.

Til høyre vil du etter hvert få øye på Taraldsvatnet. Når du går fremover stien kommer du etter hvert til en stor stein. Herfra er det sagt om Svein Drykkjen.

Sagnet om Svenn Drukkjin
I dette området ble det foretatt prøveskjerp etter kobberkis, i nærheten av en liten foss som i regnfulle dager lokalt blir kalt "Litjpessen". Fossen "Storpessen" ligger på høyre side.

Steinen er oppkalt etter en mann ved navn Svenn. Han hørte til arbeidsstokken som var tilsatt ved gruvene. Dette skulle ha vært i første del av 1800-tallet.

De arbeiderne som ikke bodde i Bådalen, losjerte på gårdene rundt gruvene og gikk hjem om helgene. Det hendte imidlertid, tid om annen, at arbeiderne og lokale folk samlet seg i et "velferdshus" som stod på Hoel (dette står nå på Gamle Kvernes Bygdemuseum og er kjent som Bertelhågstuå) til forlystelse og dans.

Mest sannsynlig bodde denne Svenn på innersiden av Averøya, på Meek eller der omkring. Vi vet ikke når på året dette skjedde, men kanskje høsten eller våren, ut fra lyset. Han var i alle fall beruset, fortelles det, og vel oppe på platået og på veg innover mot Meek-eidet ble han overrasket av en snøeling. Han søkte ly under denne steinen, frøs i hjel og ble funnet noen dager senere.

Følg stien. Du ser toppen av Meekknoken, og du ser, nesten, resten av verden. Når du kommer til stiskille skal du holde til høyre, opp mot toppen. Til venstre er ned til Dyrsetlia. Man kan ikke gå feil, når målet er toppen.

Følg stien opp. Herfra er det to mulige løyper (minst). Noen kan oppleve stialternativet til venstre som litt luftig. Om du ikke liker høyder, velg stialternativet til høyre. Eventuelt gå det ene opp og det andre ned.

Kulturminne

Setertufter.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Nekstadsetra.
Kjør Fv64 til Bådalen, midt mellom Kårvåg og Bruhagen. Innkjøringa til Nekstadsetra er rett før/etter Coop i Bådalen. Om du kommer fra Kristiansund og Bruhagen kjører du om lag 300 meter forbi skiltet til Myrset og tar opp til venstre. Om du kommer fra Atlanterhavsveien og Kårvåg tar du av til høyre om lag 300 meter før skiltet til Myrset.

Følg grusvei om lag 2,8 kilometer innover Nekstaddalen, til du kommer til p-plass.

Kvar kan du parkere?

Nekstadsetra i Bådalen. Gratis parkering. Gode parkeringsmuligheter. Men vis uansett hensyn.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
God sti 9,6
Myr 0,8
Lengde tur/retur (km) 9,6

Offentlig transport

Herfra er det om lag 150 meter å gå, retning Kårvåg og Atlanterhavsveien, langs Fv64. Ta så opp grusveien til Nekstadsetra. Følg den til p-plass ved setra. Det er 2,8 km. fra Fv64 og opp til p-plassen.

Mobildekning

Ja.

Kart

Turkart Kristiansund. Eller Averøy kommune sitt eget turkart. Se: http://averoy.kommune.no/Filnedlasting.aspx?MId1=601&FilId=1986