Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Om turen

Gradering

Kommune

Smøla

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

3,2 km

Lengde en vei (km)

1.6 km

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Stien opp til Maurdalen er tilrettelagt med bruer, klopper og platter. Fotograf: Laila Skaret
Fotograf: Laila Skaret

Maurdalen

Fotograf: Laila Skaret

Kvifor gå denne turen?

Turen opp til Maurdalen byr på mange opplevelser. Området tilhører Midt-Smøla naturreservat. Det flate Smølalandskapet gjør at en har god utsikt hele veien. Det er en enkel tur og den er godt tilrettelagt med både klopper og platter i tillegg til hvilebenker. Ikke minst kan en orientere seg i en unik historie som utspant seg her for over 300 år siden. En kan lese om historien på skilt i terrenget.

Kvar i terrenget går turen?

Vi garanterer at turen er fin. Det første en bør gjøre er å lese skiltet der historien om gruveeventyret i dette området begynner. Det er montert sammen med retningsskiltet.

Stien oppover i terrenget er godt tilrettelagt med klopper og bruer og ellers platter der det er vått. Stien er mye brukt og tydelig. Halvveis oppe står skilt nr. to med mer historie om området. En kommer også til en hvilebenk der en kan ta en pause under et enslig tre.

Helt oppe ved turkassen er det en sittegruppe der en kan innta niste og ellers slappe av. Historien om gruveeventyret er gjengitt i en kort historieversjon på et skilt der oppe.

Turen passer for alle som kan bevege seg til fots. Små barn kan gjerne gå denne turen. Opplevelsen av å gå på "bruer" er motiverende. "Bruene" kommer tett, (og ofte er det et troll under dem!).

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

På 1720- tallet ble M&R sin største industrisatsing igangsatt her på Skjølberg/Maurdalen. Historien fortelles ved at det er montert tre informasjonsskilt der en kan lese om dette industrieventyret. Vi har også lagt inn en QR-kode slik at den som ønsker å fordype seg i historien kan hente opp en mer omfattende fortelling.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Når en ankommer Smøla, må en følge fylkesvei 669 ca. 8 km fram til et veikryss. Der tar man til venstre og kjører ca. 3 km til en kommer til en gard. Når en akkurat har passert Elvegard, som garden heter, gjør veien en liten sving opp bakken. På høyre side ca.150 m fra gården, står skiltet opp til Maurdalen. Du finner stedsskiltet og StikkUt skilt på parkeringsplassen.

Kvar kan du parkere?

Hvis det ikke er ledig for parkering der turen starter, kan en spørre om lov til å parkere på gården. Husk å spørre.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
God sti 1,6
Lengde tur/retur (km) 3,2 km
Lengde en vei (km) 1.6 km
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 1 m 0
Bratteste helning ned 1 m 0
Total stigning 1 Høydemeter

Offentlig transport

Ankomst til Edøya/Smøla med hurtigbåt. Gurisentret som ligger ved kaia, har sykkelutleie.
Tlf: 71542600.
De fleste anløp fra Kristiansund med hurtigbåten, har korrespondanse med buss. http://www.frammr.no/Portals/0/Dokumenter/Buss/KRISTIANSUND%20Helaar%2006.2016_v12.pdf

Mobildekning

God