Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Lilletoppen på Aksla (Sørnesmarka fra Kråmyra)

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

3.2

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Haldor, Raya og Torhild på en av de mange utsiktspunktene mot nord, langs den nordlige ruten mot Sørnesmarka.
Grindaløa på Lilletoppen.
En gang i tiden har en av Lions-klubbene i Ålesund fått produsert flotte veivisere langs denne ruten. I dag er de dessverre til liten hjelp.
Utsikt fra Lilletoppen mot Sunnmørs Alpane.

Lilletoppen på Aksla (Sørnesmarka fra Kråmyra)

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Lilletoppen på Aksla er nå blitt Stikk-ut turmål. Selve koden er på hytta/grindløa som står på Lilletoppen. 

Vi skal her gå gjennom skogen, som tar av for vær og vind det meste av veien. Aksla Vel har ryddet og holder stiene vedlike her oppe. De gjør en fantastisk jobb! De har også ryddet ved flere av utsiktspunktene langs denne ruten, noe som gjør denne ruten ekstra interessant.

Det er mange stidelinger, som går på kryss og tvers fra denne ruta. Det er bare å ta seg avstikkere for å se hvor de fører. Her er det mange festningsanlegg, skytestillinger og bunkere fra den andre verdenskrig som ligger skjult eller åpent.

Har man med seg mat, er det flere fine plasser man kan sette seg ned. Vi skal blant annet passere Fjelltun Barnehages lavvo, hvor det er mulighet for å gjøre opp bål inne i lavvoen (om barnehagen selv ikke bruker den). Bare husk å ta med ved.

Ellers er det en kjempeflott grindaløe ved denne turens flotteste utsiktspunkt, Lilletoppen, hvor det er nydelig å ta seg en hvil uansett hvor travelt man har det. Det er tre stykker av denne typen her på Aksla. Fantastisk utsikt som må oppleves!

Halve turen foregår på stier over ryggen på Aksla, resten går på flott grusvei tilbake til Kråmyra. Stiene er noe fuktig hele året, og krever gode sko.

Siste delen mot Sørnesmarka er disponert av en hundeklubb, og i deler av dette området er det derfor ikke båndtvang.

Langs veien, fra Sørnesmarka mot Kråmyra er det satt opp lysmaster som tennes på kvelden. Det er også benker (noen med bord) med jevne mellomrom langs denne veien.

NB: Det er lagt ut 'klopper'/tømmerstokker over de fuktigste områdene. Har du ikke piggsko på deg, bør du unngå å gå på disse når det er vått. De er da nemlig såpeglatte.

Kvar i terrenget går turen?

Hvis du åpner lenken nedenfor. 'Gangveier og stier på Aksla', vil du få et oversiktsbilde av turområdet. Det er i hovedsak den gule løypa vi skal følge, fra Aksla til Sørnesmarka, og den røde (lysløypa) tilbake til bilen.

Vi starter på Kråmyra som var hjemmebana til Aalesunds fotballklubb (Aafk) gjennom mange år. I dag er det byggefelt her, slik at selve adkomsten til turstart vil nok bli endret over tid.

Fra Fjelltun Barnehage, går vi sørover mot en liten 'bro'. Den er svært glatt når den er fuktig. På denne åssiden hadde Aafk en av sine tribuner. Man holdt seg fast i gresstuster etc. for ikke å falle ned og inn på bana.

Når du har gått over denne 'broa', er du på stien som er tydelig hele veien mot Sørnesmarka. Vel oppe på ryggen av denne åsen kommer du inn på en noe bredere sti, som går østover mot gamle Ålesund Radio.

Vi skal krysse Framvegen, og gå gjennom bommen på bilveien. Like etter denne stikker vi til skogs, mot sørøst. Stien er ganske så tydelig her også.

I all hovedsak skal vi østover, men like etter passering av Ålesund Radio, kommer vi til et kryss. Her kan vi gå rett frem, svakt mot høyre og rett på lavvoen til Fjelltun Barnehage. Vi velger her å gå mot nord til et flott utsiktspunkt. Vi følger denne tydelige stien ned mot en myr og går så rett mot sør.

Vi er snart ved en sti som går tilbake til Ålesund Radio. Vi går noen meter til mot sør, til lavvoen som ligger på høydedraget foran deg. Her er det et relativt stort festningsanlegg/bunker under haugen som ligger mot sørvest. Ta en tur opp og se.

Fra lavvoen følger vi stien mot øst, over et fukig strekke, og opp en liten bakke. Like etter denne bakketoppen står det en benk mot nord, som gir flott utsikt. Ca . 40 meter fra denne benken er det et nytt veiskille, vi går her mot nord.

Denne delen av Aksla var tidligere skiltet, nå er det bare restene som står igjen. De viser at vi er på rett vei, men hva som venter oss kan de dessverre ikke si noe om lenger. Ta en titt på toppen av stolpene; flotte utskjæringer med Lions-logo. Det står et slikt skilt ca. 150 meter etter 'benken' du nettopp passerte. Her deler veien seg atter en gang. Den tydeligste, som vi følger, går inn i skogen, men vil du ha mer luft og utsikt, bør du ta den nordlige ruten. Etter ca. 200 meter møtes disse to stiene igjen.

Fra dette punktet, hvor stiene møtes igjen, er det ca 250 meter til neste Lions-skilt (alle er merket i GPX-fila). Her er det en stein som man kan hvile på. Det ligger også en geocache her: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=66fd911f-6d07-496d-919d-2067e7b6652a
Det er flere av sorten på Aksla. Se http://www.geocaching.com eller http://www.gcinfo.no for detaljer om geocaching.

Fra denne steinen går vi rett sørover ca. 130 meter. Veien over Aksla synes tydelig gjennom skogen foran oss.

Vel nede på hovedveien tar vi nå til høyre, vestover og følger skiltingen til Fjellstua.

Etter ca. 500 meter langs denne veien kommer vi til Lilletoppen og grindaløa. Her er det helt perfekt med en pause, enten ved et av borda på utsiden av løa, eller inne i løa. Det er godt ryddet slik at man virkelig ser hvor flott vi har det her på Sunnmøre. Dessverre tar vi dette ofte for gitt og reiser heller til 'Syden', enn å utforske eget nærområde.

Veien videre til Kråmyra sier seg selv, den er godt merket med hjelp av Lions Ålesund/Aksla som har skaffet midler til disse flotte skilta.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Forskjellige rester etter krigens dager, samt radiomaster fra gamle Ålesund Radio.
Tar du deg en tur til den sørøstlige delen av Kråmyra, i bakken nedenfor Ålesund Radio og Myra, finner du rester etter den gamle hoppbakken som lå her.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Kråmyra Park heter det i dag.
Det var her Aalesunds fotballklubb holdt til i mange år, før de fikk den flotte Color Line Stadion nede på Volsdalsberga.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Både oppe på Aksla stadion og ved Fjelltun Barnehage på Kråmyra er det mulig å parkere.
Har lagt inn veipunkt i GPX-filen.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0.2
Fast grus 1.5
God sti 1.2
Dårlig sti 0.3
Lengde tur/retur (km) 3.2
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 43 13°
Bratteste helning ned 33 19°
Total stigning 60 Høydemeter

Offentlig transport

Det går buss til Fjelltun og helt opp til startstedet ved Kråmyra, dette er snuplassen til 'bybussen'.

Se http://www.frammr.no/

Mobildekning

God hele veien.

Spesielle forhold

Våte partier store deler av året. Gode sko anbefales!

GC Rieber Fondene (http://www.nrk.no/mr/rieber-donerte-200.000-til-aksla-1.11759446) donerte en del penger til Aksla Vel for å finansiere noen 'grindaløer' som pr. skrivende stund er satt opp på tre steder her oppe på fjellet. Vi skal passere en på 'Lilletoppen' som er min favoritt pga. utsikten. Klikk på hovedbildet!
I disse løene kan du nyte mat og drikke i flotte naturomgivelser, samtidig som du stort sett er i ly for vær og vind.
Stiftelsen Kjell Holm og Sparebanken Møre bidro også til disse flotte løene.

Aksla Vel har en egen Facebook-profil: https://www.facebook.com/pages/Aksla-Vel/1441365539415536

Vil spesielt takke Aksla Vel for en fantastisk jobb - det er de som vedlikeholder stiene, og gjør det mulig for oss å kunne bruke Aksla på en slik måte.

Lions Ålesund/Aksla (http://www.lions.no/club/show/%C3%85lesund-Aksla/677) må også berømmes. Det er de som står for skiltingen av stiene på Aksla. NB! Ett av bildene viser en del av den gamle typen stolper som var satt opp langs ryggen på Aksla mellom Kråmyra og Sørnesmarka/Gangstøvika. Disse er dessverre ikke vedlikeholdt. Nye flotte veivisere er satt opp langs hovedveien over hele fjellet.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien.