Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Leikvin kulturminnepark - Grøa rundt

Om turen

Gradering

Kommune

Sunndal

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Total lengde rundtur (km)

ca 5 km

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Bygdemuseet - Leikvin
Over Skorga. En vandring i kulturminne
Elverhøy - husene som ble bygd av Lady Arbuthnott
Gravfeltet på Løykja

Leikvin kulturminnepark - Grøa rundt

Fotograf: Ole M Ansnes

Kvifor gå denne turen?

Det er mange ting å oppleve på denne turen:
Gravfeltet på Løykja er et gravfelt fra jernalderen g er av de største gravfeltene i landet. Gravfeltet har over 200 gravminner av forskjellige slag med funn fra romertiden fram til slutten av 900-tallet og har sannsynligvis før elveerosjon og jorddyrking hatt nærmere 500 graver.
Sunndal Bygdemuseum har en omfattende samling av bygninger og gjenstander fra eldre bondekultur i Sunndal, og en rik presentasjon av Sunndals vakre folkekunst.
Phillipshagen: Opplev mer enn 50 arter planter i en ekte britisk landskapshage. Ta en piknikk og opplev blomstringen i juni og juli, eller mylderet av farger på løvet om høsten.
Lady Arbuthnotts rike: Barbara Elrington Arbuthnott kom til Sunndal i 1866 på bryllupsreise med sin tredje ektemann, William Arbuthnott (gift 1865), og besøket ble gjentatt de to påfølgende år. Sommeren 1868 kjøpte hun halvparten av gården Løykja, bruket Elverhøy (nå bnr. 3 Leikvin, Sunndal Bygdemuseum). Hun ryddet bruket og fikk etter hvert tilnavnet «Frua på Elverhøy».

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter ved Sunndal bygdemuseum på Leikvin. Gå langs gjerdet til Elverhøy-eiendommen mot Phillipshagen. Deretter gjennom hagen, ned mot elva - og så inn i det store gravfeltet. Deretter kommer du ut på gang- og sykkelveien ved Løykja skule. Følg denne veien forbi Torske-gårdene til du kommer på toppen av Fossdalene, ta til høyre og følg bilveien over Torske bru - og ta så til høyre i Grøavegen. Gå hele veien ned til brua ved riksveien, gå over brua, oppover bakken - og så inn på parkeringsplassen ved bygdamuseet.
Alternativet i starten av turen er å droppe Phillipshagen og gravfeltet, og heller gå gang- og sykkelvegen til skolen. Da er turen godt egnet for alle.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Turen starter ved parkeringsplassen til Leikvin kulturminnepark

Kvar kan du parkere?

Leikvin

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 4
God sti 1
Total lengde rundtur (km) ca 5 km
Stigning meter grader
Total stigning 20 Høydemeter