Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Lauparen (1434 moh.) fra Grytalisætra

Om turen

Gradering

Kommune

Ørskog

Type tur

Fottur

Gradering

XXX Rød

Lengde tur/retur (km)

ca. 14

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Et vann med vannliljer, på flata ved Grytavatnet. Lauparen er taggen oppe til venstre. Skaret i Trangbotn (998 moh.) er rett frem.
På ca. 1400 meter er det festet et rekkverk i fjellet for å ta deg opp det bratteste partiet.
Snøsmelting i Trongbotn. Flott plass for å toppe vannflaskene som skal være med opp til toppen.
Utsikt mot vest fra toppen.

Lauparen (1434 moh.) fra Grytalisætra

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Lauparen med sin 1434 meter er den høyeste toppen i Ørskog, og utsikten er bare fantastisk! Flott, men litt tung tur som på slutten går i bratt stigning. Med godt fottøy og respekt for fjellet er det ein tur dei fleste fjellvandrarar kan klare. Ruta brukar å vere grei frå midten av juli

Toppen har god plass og utsikta er storslått. I vest ser du ut mot havet, og fjella på Godøya og Hessa er lett kjennelege. I nord ser du Romsdalsfjorden og Molde. Nærmare ligg Stordalsfjella, i sør ser du langs Storfjorden mot Stranda, og i sørvest ser du fleire kjente fjelltoppar i Hjørundfjorden og i Sykkylven.
Returen ser litt skummel ut frå toppen, men med god tid og pausar, går dette greitt. Du må rekne med nesten like lang tid ned som opp.

Rundt parkeringen er det kyr som dominerer landskapsbildet, her inne er det sau som går og beiter.
For de som ikke vil opp på toppen så er et godt alternativ å bare gå opp i skaret (998 moh.) i Trangbotn, der det står en stor varde. Her er det et flott skue ned i Jasvollbotn, som også er et flott turmål, samt tilbake mot Storfjorden. Fra dette skaret går det med ca. 1 time opp til toppen.

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter i lett terreng frem til Grytavatnet. Dette er et flott turmål i seg selv. Det er flotte teltplasser og en del ørret i vatnet. Husk fiskekort hvis du prøver fiskelykken.

På veien innover går du langs bekker og mindre vann som ligger idyllisk til i terrenget og som er flotte fotomotiv. Denne turen er godt skiltet og vardet frem til Trangbotn (998 moh.)
Stien er også tydelig frem til ytre del av Trangbotn, men så blir den utydelig. Det ligger ofte noe snø her langt ut på ettersommeren som er grei å gå på. Det er i dette området du bør fylle drikkevannsflaskene før du går videre.

Hold til høyre innover Trangbotn, og sikt på varden oppe på bandet i himmelsjå, Med ujevne mellomrom så vil du se spor etter tråkk.
Når du er vel oppe på bandet, fortsetter stien mot venstre/nord. Den er her tydelig det meste av veien opp mot toppen. Det er et lite parti over større steiner hvor den ikke er så tydelig, men det er satt opp mindre varder her. Hovedtråkket går noe til venstre på ryggen oppover.
Etter ca. 100 meter på stein er du igjen over på jord/sand hvor spor igjen er godt synlig. Dette fører deg opp til ca. 1300 moh.
Når du nærmer deg toppen skal du mot venstre, sikt mot en liten, men tydelig kløft i fjellmassivet. Det er her 'trapper' og rekkverk i fjellet. Dette er det bratteste partiet, men det er godt sikret.
Når du har kommet opp denne kløften er det ikke mange meterne opp til toppen, men du må baute litt opp mot varden pga. steiner.

Returen går samme veien ned fra denne toppen. Vær forsiktig, da det er noen løse steiner og noe grus på stien ned mot 1100 moh. Herfra og ned til Grytavatnet går det nokså greit. Returen fra Grytavatnet og ned til Grytalisætra går på fin sti uten større utfordringer.

Lenke til turbeskrivelse

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Når det er bart kan du kjøre frem til Grytalisætra. Her er det opparbeidet stor flott parkeringsplass(er). Bompenger, 20 kroner i 2013. Parkeringsplassen ligger inne som et eget veipunkt i GPX-filen.

Fra Sjøholt (E39) så tar man av mot Valldal/Geiranger på FV 650. Denne følger man ca. 7.5 kilometer til skiltet 'Vaksvikfjellet' dukker opp. Du svinger her mot nord/venstre og opp mot Vaksvika. Denne veien er asfaltert opp til Vaksvik kapellet. Du kjører forbi dette til et veikryss som er skiltet mot Grytalisætra (bomveg). Bommen står ca. 5.5 kilometer fra FV 650.
Etter å ha løst billett så fortsetter du ca 1500 meter på denne veien mot Grytalisætra.

NB: Det går dyr på beite her.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Grytalisætra, 20 kroner i bomavgift (2013)

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Traktorveg 0.3
God sti 10.0
Dårlig sti 1.5
Røtter / steiner 2.4
Lengde tur/retur (km) ca. 14
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 15 70°
Bratteste helning ned 15 70°
Total stigning 1034 Høydemeter

Offentlig transport

Nei.

Mobildekning

God på toppen og ved Grytalisætra. Innover dalen er det ikke dekning.

Spesielle forhold

Noe løse steiner mot toppen. Hold til venstre opp fra bandet på Trongbotn (998 moh.)

Kart

Turkartet Ørskogfjellet i turkart serien, eller Stranda, blad 1219 I i M711 kartserien.