Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Kverve over Kleiva

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Sykkeltur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

20.4

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Flott utsikt på toppen av Kleiva. Gamlemsveten og Tverrbotshornet ligger på nordsiden av Grytafjorden.
Turen foregår , hovedsklig på asfalterte sideveier med svært liten motorisert trafikk. Unntaket er på nordsiden, der man må dele vegbanen med motorkjøretøy.
Veien, det er en vei!, over fjellet fra Vik til Volstad er god å sykkle på. Noe bratt ned mot Volstad. Bildet er fra ett av de dårlige partiene.
Bøttna er den dialektiske uttalelsen av den idylliske Botnen.

Kverve over Kleiva

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Dette er en flott tur som tar deg gjennom de gamle hovedveien på Ellingsøya. Du kommer tett på velstelte hager, og om du har noe energi til overs når du er oppe på toppunktet, Kleiva, anbefaler vi at du tar en avstikker opp til Vikenakken. Relativt kort tur, som gir deg en fantastisk utsikt. Stien fra Kleiva er skiltet og merket helt frem.

Kvar i terrenget går turen?

Fra parkeringsplassen går turen tilbake mot tunnelinnslaget. Rett bak bussholdeplassen (skuret) går det en sti som vi skal følge. Denne er gruset og delvis asfaltert.
Vel oppe på flata sykler vi østover på asfaltert vei mot ungdomsskolen. Vi tar til venstre i krysset før skolen og sykler på nordsiden av denne.
Nå skal vi i grunn følge denne veien gjennom byggefeltet i Remavika og Hoff frem til vi må inn på hovedveien et lite stykke mellom Hoff og Hoffseidet (småbåthavna).
Etter småbåthavna tar vi til høyre og sykler på det som engang var hovedveien på øya, før broa over Straumane ble oppført.
Dette, Botnen, er et idyllisk stykke Norge.
Fra Botnen er det en liten stigning opp mot Grimstad. På toppen av dette strekket ser du gjerde, samt murrester etter gamle Grimstadskole, på nordsiden av vegen.
Vi fortsetter på en relativt flat veg, og kommer snart til Grytebust. Vi følger her skiltet mot Grytebust, og ved enden av denne veien må vi krysse hovedveien og følge denne noen meter østover. Vi kommer fort til et veikryss, skiltet 'Kvalstein' og 'Elligsøy kirke'. Her tar vi av mot sør og følger skiltingen.
Dette er et greit strekk med liten trafikk. Neste korsvei er hovedveien, igjen. Vi må over denne, og sykle noen meter vestover, motsatt vei enn den vi har syklet så langt. Når du kommer til skiltet 'Myklebust', tar du av og følger skiltet mot nord. Veien svinger og går østover.
Denne veien følger vi forbi Sperre og mot Vik. Her er det skiltet, turskilt mot 'Myklebusthornet'.
Neste ca. 2 kilometer foregår på skogsvei/traktorvei i veldig god stand. Jeg brukte klikkpedaler og sko og kom meg relativt greit opp, selv med kamera hengende rundt halsen :-), og vannsekk på ryggen.
Her er det bare å finne det letteste giret hvis du skal opp, det går også fint an å trille sykkelen opp til Kleiva.

Like før toppen er det noen stidelinger. Disse er skiltet mot 'Torvløa', 'Vikenakken' og 'Myklebusthornet'.
Anbefaler en tur bortom Vikenakken om det er tid og været tillater det. Det holder normalt med joggesko/offroad sko. Det er noe fuktig rundt bekken som skal krysses ved starten av turen, samt de siste meterne før toppen. Loggbok, og benk på toppen.

Vår tur går ikke dit, men videre ned mot Volstad, men først så skal vi nyte en kopp kaffe og sjokolade på toppen av Kleiva. Her er det i år (2014) satt opp en flott nordvendt gapahuk som gir deg ly mot vær og vind. Det er også laget en liten grue her, slik at du kan fyre opp et lite bål, når dette er tillatt.
Flott utsikt mot Haram, og innover Grytafjorden mot Tennfjord.

Fra Kleiva er det er noe bratt, men grei utforkjøring. Strekket er kort, og flater fort ut nede ved Volstad. Her kommer du inn på asfalt.

NB: Sjekk bremser før du setter utfor! Fast og fin vei i utforbakken.

Fra Volstad er det hovedveien vi følger. Dette er en 80-sone (!) godt forbi Nes stadion.
Veien er svingete og smal, gir dårlig oversikt. Møtende biler kan komme brått på.
Det er bare èn vei frem til Hoffseteidet/Botnen og småbåthavna.

Ved Hoff (Hov i kartet) følger vi samme veien gjennom nybyggfeltet tilbake til parkeringsplassen.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Du vil bl.a. sykle gjennom gamle gårdsbruk, passere mange steingarder, og fjellveien fra Vik til Volstad er også fra tiden før det var bilvei på nordsiden av øya.
Du vil passere gamle Grimstad skule, bare grunnmurene igjen. Her er det også turstart for de som vil ta en alternativ rute til Rørene.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Denne turen starter på en parkeringsplass som ligger rett ved tunnelinnslaget for Ålesundstunnelen. Punktet er merket som 'P Kverve' i GPS-filen som du kan laste ned.

Har markert to startsteder. Navn som brukes her er de samme som for punktene i GPSloggen:

1) P Kvervesenteret (Kiwi). Plassen er skiltet med at det kun er besøkende og kunder til Kvervesenteret som får parkere her. Dette er muligens for å hindre at beboerne på Ellingsøya setter igjen bilen her, om de tar bussen videre til Ålesund for å gå på arbeid. Snakk med butikeier om parkering!

2) P Kverve. Dette er en skiltet parkeringsplass på et anleggsområde mellom busstoppet ved Ellingsøytunnelen og Kvervesenteret. Her går det en sti rett mot nord og inn på veien mot Gildreneset.

Sluttsted er det samme som startstedet du velger.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Det er flere parkeringsplasser på/rundt Kverve.

Se sluttsted ovenfor. Det er ingen avgiftsbelagte plasser, men parkerer du på Kvervesenteret er det underforstått at du kan stå der hvis du har vært innom en av butikkene og kjøpt med deg noe mat eller drikke for turen. Se kommentarene ovenfor.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 18.7
Traktorveg 1.7
Lengde tur/retur (km) 20.4
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 60
Bratteste helning ned 30 10°
Total stigning 155 Høydemeter

Offentlig transport

Busser fra Ålesund til Valderøy og Ellingsøy passerer, samt at Flybussen også kjører forbi.
Det er busstopp på Kverve.

Se internett: http://www.177mr.no/

Mobildekning

God

Kart

Må ha følgende 3 kart blad i M711 serien: Ålesund 1119 I, Sykkylven 1219 IV og Brattvåg 1220 III eller kun Ålesund i turkartserien.