Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Om turen

Gradering

Kommune

Kristiansund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

1,8 km

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Utsikt fra Freikollen. Foto: Petter Ingeberg.
Utsikt fra Freikollen. Foto: Petter Ingeberg.
Rast for stor og liten. Foto: Petter Ingeberg.
Utsikt fra Kvernberget. Foto: Petter Ingeberg

Kvernberget

Kvifor gå denne turen?

Kvernberget er et mye brukt turterreng. Området er kupert, med myrer, skog, lynghei og berg i dagen. Fra toppen av Kvernberget er det fantastisk utsikt i alle retninger. Kvernberget ligger i Fosnakulturens rike. Dette er en flott tur i bynært område. Det er flere ulike turmuligheter i området. Turen til toppen av Kvernberget kan du gå året rundt.

Kvar i terrenget går turen?

Fra parkeringplassen er det tydelig sti helt opp til toppen. Det er jevn stigning hele veien. Populær trimtur i Kristiansund. Kvernberget er den høyeste toppen i ytre del av Kristiansund. Selv om toppen ikke er mer enn 205 moh. Er det en fantastisk utsikt ut mot havet og du får et flott skue over selve byen.
Det er flere stier til toppen med ulike utgangspunkt, Den enklest og mest brukte er fra parkeringsplassen i enden av Rørgata.

Kulturminne

Kvernberget er i Fosnakulturens rike. Om du vil lese mer om Fosnakulturen og utgravinger:

Anne Haug fra NTNU har publisert følgende artikkel om utgravingene på Kvernberget: http://www.nordmore.museum.no/Filnedlasting.aspx?MId1=1878&FilId=325

Bjørnar Augustin Lundberg Bøe har publisert følgende artikkel om Fosnakulturen:
http://www.nordmore.museum.no/Artikkel.aspx?AId=775&back=1&MId1=237&MId2=1745&MId3=1802

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Denne turen starter ved p-plass og går opp på Kvernberget. Kvernberget ligger i statlig sikra friluftsområde. Området heter Røssern - Vollvatnet - Kvennberget. Les mer på http://dnweb12.dirnat.no/nbinnsyn/asp/faktaark.asp?IID=FS00000315
Når du starter turen, se etter treskilt. Du skal ikke gå forbi bommen, men følge sti som starter ved merket skilt.

Fra p-plassen er det flere turalternativer. Det er 1,7 km til Kvernberget flyplass, det er to rutealternativer til Torvhaugan, og det er mulighet til å gå rundt Kvernberget, en tur på om lag 6,5 km.

Vi skal gå rett opp på toppen av Kvernberget. Toppen sees fra starten og det er lett å følge oppgått sti til toppen. Det er ei lett løype. Noe kupert. Fra p-plassen og opp til toppen stiger det slakt og jevnt. Turen går nesten bare på svaberg. Etter om lag 300 meter fra p-plass deler stien seg. Du skal her ta opp til venstre. I begynnelsen av turen er det litt skog, men relativt snart legger du krattskogen bak deg. Bak deg er byen, skrått oppover de flote svabergene er toppen av Kvernberget. Toppen er 204 m.o.h. Her er det turkasse hvor du kan skrive navnet ditt i boka.

Kvar endar turen?

Turen som er beskrevet går fra p-plass, opp på toppen av Kvernberget og ned igjen.

Kvar kan du parkere?

Rv70 heter Nordmørsveien. Du skal ta av i rundkjøringa ved Futura Løkkemyra. Fra Nordmørsveien tar du inn i Industriveien. Om du kommer fra Kristiansund vil det si opp til venstre i rundkjøringa. Om du kommer fra Molde er det opp til høyre. Kjør til neste rundkjøring og ta til høyre. Du er fortsatt i Industriveien. Kjør til enden av veien, du kommer til et T-kryss. Her tar du til venstre, opp Rørgata. Kjør til enden av gata. Du er nå på p-plass. Parkering ved startsted. Se beskrivelse. Ingen p-avgift.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
God sti 0.9
Lengde tur/retur (km) 1,8 km
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 50 20
Bratteste helning ned 50 20
Total stigning 145 Høydemeter

Offentlig transport

Det går buss til Futurasenteret. Enten du kommer fra Krifast eller fra Kristiannsund, se http://www.177.no

Fra KSU: Både rute 801 Vikan og 802 Dale går til Amfi Futura.

Fra Amfi Futura går du opp Industriveien og inn i Rørgata til du kommer opp til skilt merket Kvernberget. Der begynner stien.

Mobildekning

God dekning

Spesielle forhold

Du kan også lese om turmål Kvernberget i
Johansen, Håvard og Gaupseth, Dina (2008): 101 turer på Ytre Nordmøre.
Olsen, Kai A. og Pedersen, Bjørnar S. (2008): Turbok for Kristiansund og Omegn.

Kart

1321 II Kristiansund eller Turkart Kristiansund