Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Kolåstinden (1432 moh)

Om turen

Gradering

Kommune

Ørsta

Type tur

Skitur

Gradering

XXXX Svart

Lengde tur/retur (km)

13.0

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

På vei opp mot Stretet.
Ved foten av toppen.
Fra toppen og mot nord. Ser bla. Godøya og Sula.
På vei fra Stretet og de siste meterne mot toppen!

Kolåstinden (1432 moh)

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Kolåstinden er sannsynligvis Sunnmøres mest kjente topptur på ski.

Toppen gir en fantastisk utsikt, med skikkelig sug i magen. Romedalen ligger 1100 meter nedenfor føttene dine. Fra dette rundskuet ser dere de fleste toppene i Sunnmørsfjella, samt ut i havet.

Nedkjøringen er også veldig fin, spesielt når det er nysnø i området.

Kvar i terrenget går turen?

Fra Standaleidet sikter man seg inn mot Søre Sætretind og Fossen. Disse danner inngangspartiet tll Kvanndalen. Man følger dalbunnen innover, langs et elvefar. Dette er skredutsatt terreng!

Det er ofte en iskald trekk ned gjennom dalen ved inngangspartiet. På en solrik dag om våren kan temperaturen stige mye inne i dette området. Her krysser du flere utløpssoner for skred.
Du går som i en gryte, og dette fortsetter nesten helt opp til Appelsinhaugen på ca. 940 meter. Her vider dalen seg ut og det er mange flotte tinder å se opp mot!

Appelsinhaugen er en obligatorisk rasteplass. Noen går ikke lengre opp enn til denne plassen, før de snur og går ned igjen.

Fra Appelsinhaugen går man nesten rett vestover, mot Kvanndalsskardet, og opp til en flate på 1020 moh.

Fra Kvanndalsskardet og opp mot Stretet er det bratt, mer enn 40°. På gode forhold kan man baute seg opp fjellsiden, se bilde nr. 2. Hardt føre krever isøks og muligens stegjern her.

Turen fra Appelsinhaugen og opp til Stretet er kanskje den mest utfordrende delen av ruten, fysisk. Også nedkjøringen her kan være tøff, for de som tar samme ruten ned igjen.

Når du har kommet opp i Stretet, ser du dagens mål foran deg! Se bilde nr. 1. Nå er det ca. 1.3 kilometer igjen å gå, før den siste klyvinga opp til selve toppen.

Alternativ rute går nærmere fjellveggen til høyre, oppover mot toppen av breen. Som forklart nedenfor under 'Spesielle forhold' så var det i år (2013) trygt å gå rett over Kolåsbreen slik sporet viser.

De fleste setter fra seg skiene på ca 1350 moh., og tar seg opp siste kneika til fots (se bilde 3). Her kan det ofte være behov for en isøks for å ta seg trygt opp.

Returen kan følge samme veien ned. Alternativ retur på gode forhold kan skje østover ned breen. Denne returen går over oppsprukket bre, og tidvis i bratt terreng.

Lenke til turbeskrivelse

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Denne turen starter på Standaleidet, Ørsta. Fra Ålesund kjører man E39 mot Bergen. Tar fergen fra Solavågen mot Festøya. Fra fergeleiet på Festøya tar man første veien til venstre, (om trent på kaia!) og følger veien innover Hjørundfjorden, skiltet mot Standal.

Fra Ørsta følger man FV 655 mot Sæbø. Oppe ved Barstad skal man svinge av mot venstre og inn Follestaddalen.

Fra begge sider så kjører mann opp til veiens høyeste punkt på Standaleidet og finner seg en egnet parkeringsplass. Parkeringsplassen som vi benyttet ligger inne i GPX-filen som et eget veipunkt.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Veien mellom Kolås og Store-Standal skal være helårs åpen. Det er bare å finne seg en parkeringsplass langs veien oppe på Standaleidet. Det er flere private parkeringsplasser, som tilhører hyttene i området. Disse er skiltet. Parker godt til siden slik at store biler, traktorer etc. kan slippe forbi når du er ute på tur. Det er fortiden ingen avgift på Standalseidet.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Preparerte løyper 0.0
Ikke preparerte løyper 13.0
Lengde tur/retur (km) 13.0
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 20.0 55°
Bratteste helning ned 20.0 55°
Total stigning 1062 Høydemeter

Offentlig transport

Ingen.

Mobildekning

Dårlig. Dekning nede på Standalseidet, samt oppe på toppen av Kolåstinden.

Rasfare

Værforholdene og snøstabiliteten kan endre seg raskt, husk alltid å vurdere snøskredfare før du velger tur og rute. For oppdatert snøskredvarsel i Romsdalsområdet og informasjon om hvordan du selv kan redusere din egen risiko, gå til www.varsom.no. Snøskredvarselet vil aldri være en fasit på hvor det er trygt, men vil gi deg mer informasjon om forholdene slik at du selv kan gjøre fornuftige valg.

Det er normalt ikke lurt å bevege seg inn i Kvanndalen før ute i mars pga. rasfare. Fra 'Skiturar i Sunnmørsalpane': Inngangen til til Kvanndalen og nord for Stretet er fonnutsett. Det er utglidningsfare ved Stretet og i siste kneika til topps. Bresprekkene endrar seg fra år til år, og store sprekkar har opna seg på breplatået heilt inn til egga mot Romedalen. I bergleppa under toppen har det skjedd fleire ''nesten-ulykker''.

Spesielle forhold

Denne turen går i skredutsatt og bratt terreng. Det vil være fare for utglidning på deler av turen. En må også kunne vurdere skradfaren før en går her. I tillegg beveger man seg også på bre. Alle disse faktorene gjør at god fjellerfaring og utrustning er påkrevd for å kunne gjennomføre turen på en trygg og sikker måte.

Følgende utstyr anbefales: Ski med feller og isøks. Sistnevnte trenger man for å komme opp/ned de siste høydemeterne av toppen. Også i forbindelse med oppstigningen mot Stretet kan en isøks komme til nytte.

På østsiden av toppen, den siden du går opp, er det ofte en skavl. Hold deg godt inne på midten av toppen for å hindre at du går i gjennom denne.
Selve toppen er ca. 1,5 - 2 meter bred og ca. 10 meter lang. På godværsdager, som på bildene her, så er det kø. Og man må regne med litt ventetid for å slippe opp.

Det er stupbratt ned på vestsiden!

Sporloggen her tar dere med over Kolåsbreen. Breen er oppsprukket og krever gode forhold for å kjøres trygt.

Kilde: ‘Skiturar i Sunnmørsalpane – Fjella vest for Hjørundfjorden’ ISBN 82-992081-1-4.

Kart

Sunnmørsalpene Aust 1:50000, Sykkylven M711 serie Blad 1219 IV og Hjørundfjord M711 serie Blad 1219 III