Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Om turen

Gradering

Kommune

Kristiansund

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Total lengde rundtur (km)

10,3 km

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Mellemværftet i Vågen
Sundbåten Framnæs (Replika av gammel modell)
Kirkelandet kirke
Utsikt nordover ved stikryss i Myra
Dersom du skriver ut dette bildet og tar det med, kan turen bli enda mer lærerik.

Kirklandsrunden

Kvifor gå denne turen?

Går du Kirklandsrunden i Kristiansund, kan du oppleve det urbane med blanding av eldre og nyere historie og kultur. Du vil ved selvsyn kunne se at byen med rette kalles ”Den polykrome byen.”
Er det vindvær, vil du også kunne oppleve saltsmaken av lufta der turen er nesten helt nede i fjæresteinene, og snart etterpå kan du få oppleve le og sus av store grantrær. I godvær vil utsikten fra Varden og synet av sola som ”synker” i havet garantert bli festet til en minnebrikke. Det å ha med kamera på denne turen, er et ”must.”
Det er laget et eget kart for den delen av turen som går gjennom ”Nerparken” (se bilder). 

Kvar i terrenget går turen?

Denne MOROTUR-løypa går for det meste på Kirkelandet i Kristiansund, men den tar også en svipp innom Gomalandet. Turen starter ved plassen utenfor museumskaféen ”Kaffebrenneriet” helt nord i Vågen. Den største attraksjonen i handelshuset er den over 100 år gamle kaffebrenneren som trolig er den eldste som fremdeles er i drift i Norge. Egen nettside: http://www.nordmore.museum.no/bes%C3%B8k-oss/kristiansund/kaffebrenneriet-patrick-volckmar

Turen fortsetter sørover, utover i Vågen. En møter så Mellemværftet, Landets eneste levende skipsverftsmuseum – anlagt i 1856. Nettside: http://www.nordmore.museum.no/bes%C3%B8k-oss/kristiansund/mellemv%C3%A6rftet
Videre fortsetter turen sørover langs kaia fram til ca 60 m før Piren, der Vågeveien krysses. En kan se Sundbåten (Kristiansunds kulturminne og verdas eldste kollektive transportmiddel) på tur eller liggende ved sundbåtkaia på Piren. Nettside: https://www.sundbaten.no/

Nå er en på Rådhusplassen (gratis WI-FI). Ved Servicetorget er det en trapp vestover. Gå opp denne og én trapp til. Rett vestover ligger nå Skolegata med Festiviteten https://no.wikipedia.org/wiki/Festiviteten_i_Kristiansund rett imot på andre siden av Langveien. Hold høyre side av gata og kryss Langveien ved trafikklyset.
Har en skrevet ut Parken_og_videre_severdigheter_versjon6.pdf, er det på tide å bruke den nå. Kart med rute er inntegnet, og severdigheter/ minnesmerker og statuer er listet opp og plassert på kartet. (Fint for barn som skal lære om kart).

På turen oppover passerer man Kirkelandet kirke, som er Kristiansunds hovedkirke, bygd i 1964. https://no.wikipedia.org/wiki/Kirkelandet_kirke
Når en er på vei ut av kartet, passerer en ”Bestemors hage” og går vestover opp bakken, langs vanndammer, rett fram, forbi og på høyre siden av en platting. Fortsett ned en liten bakke, kryss Vuggaveien, gå opp ei trapp og sving til høyre.

Fortsett til du møter en bilvei, og ta denne oppover helt til Vardetårnet.
Varden ligger på Kirklandet (78 moh) og er et must for alle tilreisende.
Utsikt 360 °. Selve Varden (som tårnet heter), er åpen. Er døra stengt, bruk ringeklokka, så fjernåpner brannvakta for deg. Det er gratis adgang og inne finner du en kikkert du kan bruke, også gratis. https://no.wikipedia.org/wiki/Varden_(Kristiansund)

Turen fortsetter østover og ned bakken. Du går nå ”Kringsjå” som har vært viktig for byens vannforsyning. Til venstre for deg er en vannrenne som skulle samle regnvann fra fjellet ovenfor. Rennen har et fall, og du går nå medstrøms. Fortsett flere hundre m til du møter et sted der 4 stier møtes. (Ned bakken er Kirkelandets gravsted). Ta venstre sti sørover og drei høyre ved neste kryss etter ca 60 m. Nå følger du vestre sløyfe av vannrennesystemet, og du går motstrøms. (Den gang systemet fungerte, var det ikke vegetasjon opp for rennene). Her er flere benker underveis og gode fotomotiver.

Du skal ta av fra rennen når du møter en vei som går nedover (ved en plakat av Hassel).
Følg veien helt ned bakken og litt opp igjen. Deretter rett fram og nordover forbi en samlingsplass. Ned en lang bakke og venstre ned til ei vik. Du er nå i Myra. Hold høyre og litt opp i terrenget. Finn en sti og drei med den i østlig retning (ca 350 m) fram mot ei ny, lita vik med flere naust. Her er det et vått og sleipt parti noen ti-metre. (Skal utbedres). Du er nå i Brunsvika.

Følg deretter svaberget østover og opp på en bilvei (Storskarven). Fortsett østover ned en liten bakke. Ta til venstre inn på en grusvei og fortsett noen m til en trapp med rekkverk. Opp og gjennom en kort gate (Terneveien). Sving til venstre og fortsett forbi høyblokka og drei til venstre. Opp bakken og til venstre. Følg grusveien helt til veifyllingen mot Meldalsholmen. Drei til høyre og fortsett veien helt fram til en bygning. Du er nå i Karihola.

Ta til høyre og inn på en asfaltert bilvei. Ta til venstre, og fortsett 100 m. Gå opp gata til venstre og fortsett til den stopper i en liten bergvegg. Drei høyre, og gå inn i skogen. Du er nå på ”tyskerveien.” Fortsett ca 450 m til du ser en betongtrapp til venstre for deg. NB! Denne er ikke sikret – brukes på eget ansvar. Går du opp, finner du sittemulighet og flott utsikt mot Grip og skipsleia. Fin rasteplass. Ned igjen kan du følge smal sti østover. Denne treffer løypa litt lenger ned. Fortsett gjennom en tett og mørk granskog.

Etter noen få meter med smal og muligens litt sleip sti, kommer du forbi et garasjeanlegg. Passér det på høyre side, passer ei balløkke på venstre side, og gå ned til et ganske nytt boligfelt.

Gå gjennom boligfeltet sørover, og du kommer til et veikryss der du ser lyskasterne til KBK-banen til høyre. Følg veien til venstre i svinger ned på flata. Fortsett østover til et veikryss der du tar til venstre. Ved neste kryss, ta til venstre på asfaltert gangvei. Du kommer til Atlanten ungdomsskole, et flott og spesielt bygg. Ta bakken opp sørover og passér Atlanten videregående skole. Passér den nye ishallen Arena Nordvest på høyre side, deretter Badeland og fortsett ned og under bilveien, under Viadukten, og du kommer tilbake til start.

Kulturminne

De fleste kulturminnene finner du på den første delen av turen. Klikker en på lenkene i turbeskrivelsen, kan en lese om enkelte minner. Nedlastbar fil Parken_og_videre_severdigheter_versjon6.pdf viser også flere severdigheter og kulturminner.
Beskrivelse av kulturminner/ severdigheter i rekkefølge: Kaffebrenneriet (museumskafé), Mellemværftet, Sundbåten, Festiviteten, I parken: Monument over statsbesøket i 1992, krigsminnesmerke Jøder, monument over døde Spaniere, minnesmerke over Krigsofre i to kriger, statuer av delfin, jente på sokkel, jente med sykkel, liggende hest.
Ved Bestemors_hage: Statue av hjort, Utøya_plakett, videre kan ved Vanndamman sees bauta over Bäckstrøm og Brinchmann. Varden og Kringsjå er også viktige kulturminner en kan oppleve på runden.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Nedlastbar fil Kart_Vågen_med_adkomst.pdf viser kjørerute og adkomst til startstedet. Skriv ut filen. P1 parkering er ved Museumskaféen Kaffebrenneriet, helt nord i Vågen. Parkering er gratis.
Kommer en fra Averøy, er det avgift for tunnelpassering med kjøretøy som ikke er elektrisk. Rett etter tunnelåpningen er rundkjøring – ta første avkjøring. Etter kort tid kommer rundkjøring 2, ta første avkjøring og kjør under Viadukten. Ta første avkjørsel til venstre, og så første mulighet til høyre. (Se kart).
Kommer en fra RV 70, kjør retning sentrum, over Nordsundbroa og fortsett til du ser Circle K- stasjonen og en rundkjøring. Ta første avkjørsel og kjør ned bakken til andre rundkjøring. Ta andre avkjørsel, og kjør under Viadukten. Ta av første mulighet til venstre, og deretter første mulighet til høyre. (Se kart).
Alternativ parkering dersom en kommer med bil, er Gassverktomta, ca 600 meter (sørover) i Vågen (P2 på kartet). Der finnes ladestasjon for el-biler og ellers er det avgiftsbelagt parkering.
Kommer en med buss til byen, er det greit å ta bussen helt til bussterminalen som ligger ved løypa. Da kan en enten starte turen der, eller følge Vågen i nordlig retning til en kommer til Kaffebrenneriet (Ca 900 m). For reise med buss: https://mrfylke.no/FRAM/Ruter/Buss

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Total lengde rundtur (km) 10,3 km

Offentlig transport

Buss til Kristiansund sentrum, se nettsidene til FRAM Møre og Romsdal: https://mrfylke.no/FRAM/Ruter/Buss

Mobildekning

God mobildekning

Spesielle forhold

Det aller meste av turen går på asfalt eller grusunderlag. Noen partier – overgangen fra Myra til Brunsvika samt ”Tyskerveien” kan være våte og dermed sleipe. Høyeste punktet på turen er Varden (78 moh), så turen er ikke bratt og farlig, selv om det innimellom kan være vått.
Turen blir ikke strødd om vinteren, og skal en gå da, anbefales godt fottøy med pigger eller brodder.

Hele runden egner seg ikke for rullestolbrukere eller hvis en ønsker å gå med barnevogn, men det går godt an å trafikkere biter av turen – starte der det er tilkomst og forflytte seg på biter av runden. De som vil gå hele runden, vil møte noen trapper underveis, men generelt kan en si at de fleste turgåere enkelt nok vil klare hele distansen.
Spisesteder i Kristiansund: https://no.tripadvisor.com/Restaurants-g190505-Kristiansund_More_og_Romsdal_Western_Norway.html

Kart

Norge - serien 103 Kristiansund 1:50 000