English

Jasvollbotn (670 moh.)

Fjord

Kort om turen

Elva Stavåna renner gjennom Jasvollbotn, som er omkranset av flotte fjell. Denne turen tar deg med helt inn i dalen til foten av Lauparen (1434 moh.), til Svartevatnet. Her står jakthytta "Ulvebu" med to køyeplasser som ferdafolk kan benytte seg av. Det er lagt opp til frivillig betling til konto: 3910.49.93471

Rutebeskrivelse

Fra parkeringen kan du enten følge skogsbilveien, eller ta stien som går bratt langs elva. Uansett vei kommer du opp til den fraflyttede gården Jo-sætra (381 moh.). Råsa fortsetter på sydsiden av gården og inn i skogen hvor den svinger mot nord (skiltet). Du følger råsa vider opp fra gådren og snart åpner den brede, flotte Jasvollbotnen seg. Terrenget flater ut, og snart er du inne på Botnastølen. Etter Botnastølen følger man en god sti mot Tverrbotnen. Stien går over i tråkk og blir heller noe utydelig. Det er noen bekker og side elver, som du må krysse. Her ligger det steiner i vannet som gjør det mulig å komme tørskodd over, men et sokkeskift etc. kan være greit å ha med seg om uhellet er ute.Det er flatt og fint videre innover dalen mot Svartevatnet (663 moh.). Du skal gå på vestsiden av elva hele veien innover. Etter hvert får du Overøyestolen (1392 moh.) og Rollsbotnskorka (1333 moh.) på høyre hånd, Grytavasstinden (1328 moh.) til venstre og Lauparen (1434 moh.) rett frem. Det første vannet du treffer på er Medvatnet (634 moh.). Her er det idyllisk og flott plass for telting og fiske (husk fiskekort). Videre innover går du på Svartevatnet (663 moh.), og noen hundre meter øst for dette ligger 'Ulvebu' med køyeplass for to personer.

Adkomst og parkering

Ta av fra FV 650 mot Overøye på FV 101. Etter ca. 1.8 kilometer kommer du frem til elva Stavåna. Like før elva går det en skogsbilvei opp til venstre. Det er god plass for å parkere noen biler ved starten av denne skogsbilveien. 

Fottur
Blå
Lengde
20,70 km tur/retur
Stigning
557 m
Tidsbruk
6 t. 35 min.
Sesong
Sommer, Høst
Høyeste punkt
660 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Delvis

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 8,1

Offentlig transport

Nei. Man kan derimot ta bussen som går mot Valldal/Geiranger og gå av nede i krysset mellom FV 650 og FV 101, hvor veien fortsetter opp mot Overøye. Det blir da ca 1.8 kilometer opp til startstedet ved elva Stavåna. Se http://www.frammr.no for informasjon.

Annet

Jo-sætre (320 moh.) var i drift frem til 1950-tallet, og de siste som holdt til her var Berte og Petter Jasvollsæter.

Fra Ulvebu er det fullt mulig å følge skaret opp mot Rollsvatnet og Rollsbotnbandet (940 moh.) og videre ned mot Tresfjord evt. mot Kleivabotn. Fra Svartevatnet er det en sti opp til Lauparen, med mulig overgang til Grytavatnet og Dyrkorn eller Vaksvika. Disse overgangene går i bratt terreng.

Ulvebu har to køyeplasser som ferdafolk kan benytte seg av. Hytta inneholder også bord, stoler og en vedovn. Du må ha med deg ved selv, da dette ikke er oppbevart i hytta. Det er sengetøy her for to personer, så du trenger kun lakenpose. Eierne av hytta har hengt opp en lapp med følgende tekst:  "Kjære hyttelåner!  Vi har oppretta ein hyttekonto til vedlikehald og reperasjon (kanskje nybygg?).  Dersom du låner hytta, set vi pris på at du kan sette inn nokre kroner. Beløpet bestemmer du sjølv.  Konto: 3910.49.93471"

Jasvollbotn har fått navnet sitt etter 'Jase' - dialektisk for hare, da det skal være store forekomster av harer i dette dalføret. Jasvollstølen, som ligger til venstre når du kommer inn i dalen, var sæterstølen for gårdene Jasvoll, Josætra og Holt. Nå er det fem sel igjen, i tillegg til en hytte, restene av et fjøs, og noen tufter. I følge Stordal Sogelag har det vært stølsdrift her siden ca. 1690 og frem til 1950-tallet. I eldre tid var det både storfe, geiter og annet buskap på stølen, i sener tid kun storfe. Stølsperioden var normalt fra siste uka i juni og frem til andre uka i september. Stavdalsstølen ligger på andre siden av elva inne i dalen. Dette var stølen for de to eldste og største bruka på Stavdal. I dag står det to sel og en hytte på stølen. I GPX-filen er det merket av en badeplass med noen jettegryter, noen hundre meter før du kommer frem til stølen. Like sør om disse jettegrytene så ser du rester av en bro som førte over elva.

Kilde: John Roald Pettersen - (telefon og e-post) som var en av forfatterene til boka: 70 sætreturar på Sunnmøre - ISBN978-82-997670-1-9 - utgitt på Vind forlag 2010

Kart

Turkartet Ørskogfjellet i turkartserien, eller Stranda, blad 1219 I i M711 kartserien.
Kjørebeskrivelse
Print ut