Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Høgkubben (450 moh.) fra Skarpetegane

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

5,1

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Sommerkveld på Høgkubben
Solnedgang på høsten
Stien (Skarpetegane) til Høgkubben
Panoramautsikt fra Høgkubben

Høgkubben (450 moh.) fra Skarpetegane

Fotograf: Kristin Skarbøvik

Kvifor gå denne turen?

En flott tur med 360 graders panoramautsikt på toppen! Du ser Ålesund og øyene i havgapet, Hjørundfjorden med sine tinder, Storfjorden og turistkskipene som passerer på vei til Geiranger.

Høgkubben er også et flott utgangspunkt for lengre turer på Emblemsfjellet.

Det er tråkket sti stort sett hele året.

Mange stier fører deg til Høgkubben. Det er stier fra turheisa i Spjelkavik, Skåthaugen, Eikenosen, helsehuset på Blindheim samt fra Blindheim omsorgssenter (turen herfra kalles Skarpetegane).

Kvar i terrenget går turen?

Stien starter ved noen private garasjer som ligger rett overfor Blindheim omsorgssenter. Til høyre for garasjeanlegget (og stien) er det en utvidelse på veien som kan brukes som parkeringsplass. Det er imidlertid plass til flere biler på parkeringsplassen litt lenger oppe; i Dyftavegen (denne parkeringsplassen ligger også helt inntil turvegen).  Turveien starter som en grusvei mellom boligene, men går raskt over til en forholdsvis bred skogssti. Denne er lett å følge helt til topps.

Langs stien er det mange benker med flott utsikt. Et stykke opp i bakken er det et rundt bord med benker om du vil ta en pust i bakken eller ta en piknik.

Ved første hytte svinger stien til Høgkubben skarpt til venstre. Dersom du går til høyre her, kan du følge stien til Bjønnalåga. Ved hytte nummer 2 svinger stien til Høgkubben mot høyre og opp berget. Dersom du fortsetter rett frem ved hytte nr 2, kommer du inn på en sti som mot høyre går til Høgkubben og mot venstre ned til helsehuset på Blindheim.

På toppen er det bare å nyte den flotte utsikten. Det er turbok i den varden som er murt av stein. Denne varden har også ei pil som viser fjelltoppene du ser fra Høgkubben.

Når du skal ned, er det også mange stier. Mange velger å bruke samme stien ned som opp siden stien opp Skarpetegane er stien med best utsikt hele veien. Dette sporet viser imidlertid stien som kommer ned bak helsehuset på Blindheim. I perioder med mye nedbør har denne stien vært tørrere enn Skarpetegane. Stien ender i en bratt bakke med rekkverk bak helsehuset. Herfra må du gå langs veien til venstre tilbake til eventuelt parkert bil.

Når det er vått i bakken og det har regnet mye, kan det være områder med mye gjørme på stien. Det er lurt å ha på gode sko som tåler litt skit.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

For å komme til startpunktet tar du av ved Shell Vegsund og inn på Blindheimsvegen mot Blindheimsenteret. I avkjørselen er det merket med turskilt til Høgkubben. Bakken går opp forbi noen butikker, og på bakketoppen er det også skiltet med turveg til venstre ved helsesenteret. Veien fortsetter mot Blindheim omsorgssenter. I høyresvingen etter avkjørselen til omsorgssenteret starter stien mellom en garasje og parkeringsplassene som turgående kan bruke. Turveien starter som en grusvei mellom boligene, men går raskt over til en forholdsvis bred skogssti.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Det er en liten parkeringsplass ved starten på stien til høyre for garasjeanlegget, men det er plass til flere biler på parkeringsplassen litt lenger oppe; i Dyftavegen (denne parkeringsplassen ligger også helt inntil turvegen). Hvis det er kveld eller helg, kan du også parkere ved helsehuset på Blindheim (legesenter og helsestasjon) eller ved butikksenteret på Blindheim. Gratis parkering alle steder.
NB! Blindheim omsorgssenter har bare parkeringsplasser for besøkende, beboere og ansatte. Unngå også å parkere på private parkeringsplasser.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Fast grus 0,1
God sti 5,0
Lengde tur/retur (km) 5,1
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 33 27
Total stigning 390 Høydemeter

Offentlig transport

Bybussen i Ålesund.
Se http://www.177mr.no

Mobildekning

God

Kart

'Ålesund' i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien og digitalt: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1332943089&vwr=asv