Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Om turen

Gradering

Kommune

Vestnes

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Total lengde rundtur (km)

2,1

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Minnesteinen over Walter Scott Dahl ved Vestnes kirke.
En av de gode dagene på Friområdet på Hagneset.
Soloppgang over Friområdet litt før badesesongen.
Gamlebrua mot Hagneset.

Hagnesrunden

Kvifor gå denne turen?

Utgangspunktet for turen er Friområdet på Hagneset, hvor man finner terrasse med bord/benker for rasting, stor, muret grill, leikeapparater, løkke for ballspill inkl. volleyballnett og håndball-/fotballmål og badeplass med molo + flytebrygge og badeflåte. (Området er opparbeidet og driftet av Hagneset Vel).

Hagnesrunden er en kort, lettgått rute der utsikten fort endrer seg og hvor man passerer steder det kan knyttes noen historiske opplysninger til.

Dette er en fin avveksling for den som besøker Friområdet. Man kan jo ikke ligge i sola å la seg steike heile dagen. Og det kan være et løypealternativ for den som ønsker å bevege seg på nye steder - gjerne med barnevogn og/ eller rullestol.

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter på Hagnesvegen ved fartsdemperen vest for Friområdet/ badeplassen på Hagneset og følger Hagnesvegen først nordover, senere vestover til Buktavegen. Etter litt over 1 km går vi langs E39 og har tunet til Vestnesgården på høyre side.
På toppen av gang-/ sykkelveien får vi Vestnes kirke på venstre side. Midt i bakken på andre sida (etter Bedehuset) går vi inn på Gamlebrubakken (tidligere Naustbakken på folkemunne). Hvis vi følger denne veien til endes møter vi Gamlebrua over Vestnesstraumen.
Men runden vår skal mot venstre med det samme vi har kommet ned bakken og følge Hagnesvegen til målgang. I de oppgitte målene for Hagnesrunden er det ikke tatt med eventuelle avstikkere.

Kulturminne

På berget nedenfor terrassen på Friområdet på Hagneset sto Henrik Ibsen i juli 1862 og laget tegningen "Fra Vestnes". Se denne linken: http://www.arkivverket.no/webfelles/manedens/mai2006/hovedside.html
Hannibal Sehested var greve (gift med Kongens datter) og dansk stattkolder i Norge 1642 - 1651. Han opprettet Det norske postverk i 1647. Sehested var i noen år eier av Vestnes gard og gods.
Ved porten i vestenden av kirkegården står en minnestein over Walter Scott Dahl. Dahl var ordfører i Vestnes og stortingsmann/ statsråd i andre halvdel av 1800-tallet.
Vestnes kirke er en langkirke bygget 1872.
Gamlebrua over Vestnesstraumen blei bygget i 1844 og førte all trafikk over straumen helt til 1955 da ei ny blei åpnet. Den tredje broa over Vestnesstraumen var ferdig i 1998.

Tilgjengeleg med rullestol

Ja

Kvar startar turen?

Utgangspunktet for turen (Friområdet på Hagneset) har koordinatene: 32 V 0402165 og 6945614.
Dit kommer man hvis man kjører fra Vestnes sentrum over Vestnesstraumen (midterste bro). Så 400 m på første vei mot høyre (Hagnesvegen).
Er du gående fra hurtigbåtkaia på Vestnes så går du forbi REMA 1000, første vei til høyre (Knipa), over broa og Hagnesvegen (mot høyre) ca 300 m.

Kvar endar turen?

Start- og målstrek er felles.

Kvar kan du parkere?

Parkering på veiskuldra ved Friområdet. GRATIS.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 2,1
Total lengde rundtur (km) 2,1
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 100 5
Bratteste helning ned 40 12
Total stigning 37 Høydemeter

Kart

Kart finner man på websida til Vestnes kommune.