Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Om turen

Gradering

Kommune

Averøy

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

4,6

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Tørsteslukker: Vann finner du undervies på turen. Foto: Eva C. Ostnes.
Turkompiser: Fantastisk sted å være. Foto: Eva C. Ostnes.
Underveis: Du tror du skimter toppen. Foto: R.S. Berthinussen
Toppen: Rast på toppen av Gulltanna for deltakere på Gulltannmarsjen. Foto: R.S. Berthinussen

Gulltanna

Kvifor gå denne turen?

Gulltanna rager 591 meter over havet, og er et av de best besøkte turmål i Averøy. Det er tydelig og god sti hele veien opp til toppen og fantastisk utsikt i alle himmelretninger.

Kvar i terrenget går turen?

Turbeskrivelse med startsted Follandskaret. Lengden på turen er satt herfra. Du kan og starte nede ved Folland stadion og gå 2,1 km. langs vei opp til Skaret.

Stien starter i den nordlige enden av p-plassen. Herfra ser du ryggen du skal opp, men du ser ikke toppen av Gulltanna herfra. Hele veien er det svært tydelig sti. Det er ingen stidelere som gjør at du kan gå ut av stien og ta av i feil retning.
Første del av stien går over myr. I verste regnperiodene kan det være noe bløtt her. Det er utlagt klopper. Stien går så inn i en mørk granskog, over inn i lauvskog og opp over tregrensa.

Over tregrensa svinger stien seg opp mot Ramsdalsaksla og videre i retning Gulltanna. Her oppe er det 360 grader panorama. På toppen er det turkasse og det er satt opp skilt som gir deg informasjon om hva du ser rundt om.

Gulltanna ligger midt i et fjellparti sentralt i kommunen. Det er snaufjell over om lag 400 meter. Mot nord skjæres området av bunner og daler, mens det mot sør er jevn, til dels bratt hellning mot fjorden.

Skogbildet er variert, med plantefelt, blandingsskog og fjellbjørkeskog. Både vinter og sommer er dette det mest brukte turområdet i Averøy. Løypenettet er omfattande, og det blir kjørt opp scooterløyper på snøføre.

Follandsvatnet blir reget for å være innenfor dette fjellpartiområdet. Både i Follandsvatnet og i Taraldsvatnet er det mulighet til fiske.

I Dyrsetlia og i Vassdalen ligger gamle gruveanlegg. Det er flere setertufter i dette området. Disse kulturminnene ligger litt utenfor løypetraseen til Gulltanna, men noen av gruveinngangene kan sees fra toppen av Gulltanna.

I sesongen er det gode forekomster av bær og sopp.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Turen er beskrevet fra Follandsskaret.
Uavnengig om du kommer fra Eide eller Kristiansund: Kjør Fv64 til Kårvåg. Herfra skal du ta Fv249 opp Follandsdalen. Kommer du fra Eide og Atlanterhavsvegen blir dette på høyre hånd opp mot fjellet. Fra Kristiansund og Bruhagen blir det på venstre hånd opp mot fjellet. Følg asfaltert vei helt inn i dalen, og ta av opp til Folland stadion. Her kan du parkere bilden. Det er gratis parkering ved stadion. Gå veien videre opp til Follandsskaret, til p-plass på venstre hånd. Eventuelt kan du kjøre eller sykle opp til Follandsskaret.

Kvar kan du parkere?

Parkering ved Folland stadion, Follandsvatnet. Gratis parkering. Herfra går det god grusvei om lag 2,1 km. opp til Follandsskaret, eventuelt man kan følge sti i skogen.

Parkering ved Follandsskaret. Gratis parkering.

Parkering oppe på Follandsskaret. Kjør da om lag 2,1 km på vei opp fra Follandsvatnet. Ingen p-avgift.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
God sti 4,6
Lengde tur/retur (km) 4,6

Offentlig transport

Buss til Kårvåg, Averøy. se http://www.177.no. Fra Kårvåg må man gå eller sykle opp til Follandsvatnet og videre opp Follandsskaret. Det er om lag sju kilometer fra Kårvåg og opp til Follandsvatnet.

Mobildekning

Ja.

Spesielle forhold

Gulltannmarsjen: Kårvåg IL og IL Havørn arrangerer hver høst Gulltannmarsjen. Den starter ved Folland stadion ved Follandsvatnet. Vanligvis siste helga i august eller føste helga i september.

Turen er beskrevet i
Olsen, Kai A. og Pedersen, Bjørnar S. (2008): Turbok for Kristiansund og omegn. s. 75 f.f.
Johansen, Håvard og Gaupset, Dina (2008): 101 turer på Ytre Nordmøre. s. 210 f.f.

Kart

http://averoy.kommune.no/Filnedlasting.aspx?MId1=414&FilId=1819&back=1&MId2=600&MId3=601