Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Gravhaugene på Kvernes - en rundtur

Om turen

Gradering

Kommune

Averøy

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Lengde tur/retur (km)

3,3

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Seters: De tre bukkene Bruse. Foto: Ole Gammelsæther.
Informasjonstavler: Det er satt opp flere informasjonstavler i området. Foto: Ole Gammelsæther.
Kulturminner: Med geiter mellom gravhaugene. Foto: Ole Gammelsæther.

Gravhaugene på Kvernes - en rundtur

Kvifor gå denne turen?

Dette er en tur inn i kulturarvens rike. Kvernes kultur- og friluftsområde er rik på kulturhistorie og flotte turmuligheter. Her kan du gå ei rundløype blant kulturminner, oppleve flott natur, ta en tur innom Gamle Kvernes bygdemuseum og oppleve Kvernes stavkirke.

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter fra Gamle Kvernes bygdemuseum. Ved museet står det et stort skilt som forteller om museet og Kvernes kulturområde, og er vel vært en stopp for å bli kjent med området.

Se Gamle Kvernes bygdemuseum:
http://www.averoy.kommune.no/Artikkel.aspx?AId=407&back=1&MId1=399&MId
2=438&MId3=&

Fra parkeringsplassen skal du gå langs stien / veien oppover museumstunet til du har passert to gamle husmannstuer på venstre side. Stien opp mot gravfeltet starter her oppe, og skal være merket med et skilt med merket ”Kulturminner”.

Herfra følges stien i om lag 600 m, hvor man passerer flere stikryss, som alle er merket med pil og Gravhauger til man kommer til en grind som man alltid skal huske å lukke etter seg. Gå inn grinden og man er inne i gravhaugområdet, som til vanlig blir beitet av sauer.

Det henger en turkasse på et tre om lag 100 m innover stien, etter grinda. I kassen ligger det en brosjyre
med informasjon om Kvernes kulturområde. Dette er et fint område for å ta seg en kaffekopp og litt niste. Er du heldig kan det være at du får besøk av geiter som mer enn gjerne deler nista di.

Fortsetter man stien kommer man til en vei som går opp til skytterbanen på Kvernes. Følg veien et lite stykke nedover til du får en sti på høyre hånd følg deretter stien. Her passerer man orkanskog fra orkanen i 1992, og en gammel hulvei. Begge steder er det satt opp informasjonsskilt. Derifra går man videre til
man kommer til kirkeområdet / Klippen.

Se:
http://www.averoy.kommune.no/Artikkel.aspx?AId=405&back=1&MId1=399&MId2=438&MId3=&

Følg veien forbi begge kirkene til du kommer ned på hovedveien, kryss så hovedveien ned mot prestgarden og du kommer til tingkretsen.

http://www.averoy.kommune.no/Artikkel.aspx?AId=403&back=1&MId1=399&MId2=438&MId3=&
Videre går man langs en opprustet sti / vei nedover mot sjøen og man kommer til museets eneste fredete bygning, Prestegardsnaustet.

Her står det et skilt som forteller om hvorfor det er fredet, og om opprustingsprosessen. Herfra følger man veien til man passerer museets sjøavdeling, videre derfra og opp til en igjen kommer til hovedveien. Kryss veien og du er tilbake til parkeringsplassen ved museet.

Museet er åpent fra 20. juni til 20. august. I den perioden kan man få kjøpt seg en velfortjent kaffekopp
med tilhørende is, om en ønsker det.
GOD TUR!

Kulturminne

Dette er et område svært rikt på kulturminner. For mer informasjon, følg linkene under turbeskrivelse.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Gamle Kvernes Bygdemuseum.

Fra Kristiansund og fra Eide og Atlanterhavsvegen: Kjør FV64 til Bruhagen sentrum. Ta av i kryss mot Kvernes, Fv247, se skilt til Kvernes og et skilt om museum. Følg så veien i om lag ni (9) km, til du kommer til et skilt der det står museum, ta av der og parker på museets parkeringsplass.

Kvar kan du parkere?

Parker ved museet. Gratis parkering.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Lengde tur/retur (km) 3,3

Offentlig transport

Buss. Se http://www.177.no. Buss fra Bruhagen i Averøy, retning Kvernesog Meek.

Mobildekning

Ja.

Kart

Aktuelt kart for området er Turkart Atlanterhavsvegen Molde og Kristiansund 1:50 000, Averøy kommune sitt kart for turområdet Kvernes kultur- og friluftomårde: http://averoy.kommune.no/Filnedlasting.aspx?MId1=601&FilId=1985