Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Geitnausa (456 moh.) fra Turheisa

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

10.7

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Fra toppen av turheisa en desemberdag i 2009
Her er noen av Morotur-delakerne (f.v.): Haldor, Torhild og Raya
En flott oktoberdag på Høgkubben
Flott utsikt fra Geitnausa!

Geitnausa (456 moh.) fra Turheisa

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

En fantastisk flott tur med nydelig utsikt!

Denne turen starter ved turheisa i Spjelkavik og tar deg østover og opp til Geitnausa som er et av turmåla i Ålesund kommunes turmålkonkurranse. Se lenken nedenfor for flere flotte turmål!

Fra Geitnausa eller Geitnosa (456 moh.) går turen vestover forbi Haugstølsvatn, Strokevatn og Blindelvsvatn og opp på Høgkubben (452 moh.), som er et annet turmål i konkurransen. Det er lagt inn et veipunkt på en hylle rett vest for Geitnausa, som også er et flott utsiktspunkt. Sporloggen tar dere dit. Det er også flott med en pause/rast ved Bigtonhytta som ligger på nordsiden av Blindelvsvatnet. Fra Høgkubben går du så nordvestover mot turheisa og følger alpinløypa ned til parkeringen.

Enkelte helger går heisa, og da er det fint å ta heisen opp, for så å gå denne turen motsatt vei enn det som er beskrevet her. Disse helgene er det normalt enkel servering i teltet ved toppen av trekket; pølser, vafler, brus og kaffe.

Vatnene er flotte badeplasser om sommeren og gode skøytearenaer om vinteren. Sjekk tykkelsen først! Husk ispigger for å komme deg opp av vannet om uhellet skulle være ute..

Området er noe myrete, og det kan by på noe mygg. Gode bær- og soppforekomster. Det foregår også hjortejakt her om høsten.

Sko som tåler fukt er et 'must', selv om sommeren.

Kvar i terrenget går turen?

Fra parkeringsplassen sikter man seg inn på bunnen av alpinbakken. Man tar til venstre og følger en 'traktorvei' sørøstover opp til ei myr. Etter ca 1,3 kilometer står det et skilt i et stikryss. Her skal du følge pilen mot 'Bigtonhytta', østover. Snart dukker det et nytt stikryss, uten skilt denne gangen. Bare fortsett rett frem uten å ta av. Sikt mot en bakke som går opp mot fjellet på andre siden av myra.

Når du har kommet over myra og startet på bakken opp, 'Damenes skrekk', går du på en vel definert sti. Midt oppe i bakken er det opparbeidet en rasteplass.
På toppen av bakken ligger det ei ny myr foran deg. Denne skal krysses, og det tørreste partiet ligger mot sør.
NB: Du skal her følge en utydelig/dårlig rås som går østlig. Det er et par tydelige stier som går mot sør, du skal ikke ta disse!
Når du er over myra, beveger du deg i et bekkefar på skogbunn. Her blir stien tydelig igjen, og du skal følge denne oppover. På vel 400 meters høyde kommer du til et skiltet kryss. Du skal følge skiltet mot Geitnausa.
Herfra og opp til Geitnausa er stien igjen tydelig, med små varder og godt tråkk.

Flott rundskue fra Geitnausa! Husk å notere turmålskoden!

Hvis du finner at turen opp hit er nok, er det bare å returnere samme vei tilbake til turheisa.

Returen går samme vei ned mot det siste skiltet med 'Geitnausa' som vi passerte på vei opp. Har lagt inn avstikker ut på en hylle som ligger nord for dette krysset. Det er flott skue fra denne hyllen også.

Fra krysset med 'Geitnausa' skiltet tar vi sørvestover på en rimelig tydelig sti. Passerer et lite vann som ligger helt inntil stien, har sett fisk vake her også.

Du står snart ved østenden av Blindelvsvatnet, som er en yndet badeplass om sommeren. Når du følger stien, vil du gå over en liten demning. Fra denne demningen går det en sti mot nord, og kan ta deg ned til stien du gikk på lengre nede, da du var på vei opp til Geitnausa.

På andre siden av demningen er det flotte berg ned mot vannet som en kan slappe av på, om været tillater det!

Etter å ha passert Bigtonhytta skal man følge en sti som følger vannkanten mot sør. Etter noen 100-meter kommer man til et skilt som peker sørvestover, mot Høgkubben. Vi skal her ta av og følge stien som går mot høyre.

Stien er godt synlig siden den er mye brukt. Det er ingen kryss eller stivalg på den ruten mot Høgkubben. Terrenget er enkelt, med noen myrete områder.

Det er ikke noe å si på utsikten fra Høgkubben heller! Bare husk å notere turkoden før du fortsetter!

Den siste biten mot turheisa er ganske tydelig, og går over bekker og myrete områder. Det er lagt ut klopper over de verste områdene. Du ser radiomasta ved toppen av turheisa, som er et godt med (siktepunkt).

Fra turheisa følger du alpinbakken helt ned til parkeringsplassen. Det er nokså gjørmete i den øverste bakken ved endestasjonen for heisa. Ellers er traséen helt grei, med enkelte partier som kan føles bratte, 'bratthengene' i bakken. Det går stier/spor som leder forbi disse.

Etter en ca. 1300 meters 'utforkjøring' står du nå trygt nede på parkeringsplassen.

Håper at du fikk en flott tur!

Kulturminne

Du vil passere noen gamle seterområder som kanskje kan karakteriseres som kulturminner.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Denne turen starter fra turheisa i Spjelkavika. Den er lagt inn som veipunkt i GPX-filen. Stor og god plass uten parkeringsavgift.

Kvar endar turen?

Denne ruten er en rundtur over Emblemsfjellet. Start- og sluttsted er det samme.

Kvar kan du parkere?

Ved Spjelkavik turheis. Ingen avgifter.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Traktorveg 1,3
God sti 5,6
Dårlig sti 1,1
Natur 0,5
Myr 1,6
Røtter / steiner 0,6
Lengde tur/retur (km) 10.7
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 10 24°
Bratteste helning ned 120 15°
Total stigning 411 Høydemeter

Offentlig transport

Det går buss til Spjelkavika.

http://www.170mr.no
http://www.nettbuss.no

Mobildekning

God

Spesielle forhold

Det er fisk i de fleste vatna på Emblemsfjellet. Husk å løse fiskekort før du fisker.
Det er fiskeforbud i to av vatna på fjellet: Strokevatnet og Haugstølsvatnet.
NB: De forskjellige fiskevatna har forskjellige navn i virkeligheten enn det som er oppgitt i karta.
Det største vatnet på denne turen er oppgitt å hete Blindheimsvatnet (383 moh.). På folkemunne skal det korrekte være Blindelvsvatnet. Dette vatnet blir også oppgit å hete Strokevatn på noen kart... De to andre vatna er oppgitt med følgende navn: Høgstølvatnet (390 moh.) og Auststølvatnet (430 moh.). Auststølvatnet skal hete Haugstølsvatn, og Høgstølvatnet skal hete Strokevatn.

Ganske så forvirrende med så mange navn ???

NB: Om du går tom for drikkevann, er det nok av rennende vann på den østligste delen av denne turen. Fra Blindelvsvatnet og mot Høgkubben og ned mot parkeringsplassen er det ikke tilrådelig for mennesker å drikke vannet, så fyll opp flaskene når du forlater Bigtonhytta/Blindelvsvatnet.

Kart

"Ålesund" i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien