Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Fjellstua (130 moh.) via Vannspringdalen og Dam 4

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

1.6

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Flotteste utsiktspunktet er nede med gjerdet, sør for stien, hvor informasjonstavlen over stier og gangveier står plassert.
Panorama fra Fjellstua, fra øst mot vest.
'Steingarden' på bildet er en del av det gamle ledningsnettet for ferskvann til Fjellstua. I dag er dette flotte turveier!
Panorama fra 'Byrampen' over Strykejernet oppe i trappene ned fra Fjellstua.

Fjellstua (130 moh.) via Vannspringdalen og Dam 4

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

En flott tur fra Ålesund sentrum over Aksla, via den bratteste bakken i Ålesund (?), og ut på Fjellstua - som har byens nest fineste utsikt (kun slått av Sukkertoppen).

Her kan man få seg god mat og drikke, eller bare ta seg en kopp kaffe og is før man går ned trappene mot Byparken.

Det er flere sitteplasser og en gapahuk langs denne ruten over fjellet. Det er Aksla Vel som står for vedlikehold av disse. Også stiene over fjellet er det denne velforeninga som står for.

Denne turen tar deg med tilbake til Utstillingsplassen, men det gjør ikke noe om du utforsker byen litt på egenhånd, for eksempel med hjelp av en annen Morotur.

God tur!

Kvar i terrenget går turen?

Hvis du åpner lenken nedenfor, 'Gangveier og stier på Aksla', vil du få et oversiktsbilde av turområdet. Vi skal opp Vannspringdalen, og der den siste 'n'-en i Vannspringdalen står, skal vi nordover i et lite dalføre. Du går da på trapper av stein (!) opp til vestsiden av Dam 4.

Hvis du vil, kan du ta trappene og den vanlige veien opp til Dam 4, for så å gå på skrå, nordvest over Dam 4. Denne er fylt igjen, og det er bare en liten 'sølepytt' her når det regner. Der hvor bokstaven 'a' i Dam 4 står skal vi opp en liten skrent. Vi står da ved noe som kan minne om en steingard, som går vestover. Dette skal være rester fra vannanlegget som gikk til Fjellstua, se bilde 4. Nå skal vi følge denne steingarden noen hundre meter, og vi kommer inn på den røde gangveien, ca. under 'n'-en, hvor lysmasta er tegnet inn. Dette er ikke en vanlig vei, men den er enkel og grei, og et flott alternativ til hovedveiene over fjellet!

Det ligger også flere geocacher i området her: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=66fd911f-6d07-496d-919d-2067e7b6652a
Det er flere av sorten på Aksla. Se http://www.geocaching.com eller http://www.gcinfo.no for detaljer om geocaching.

Fjellstua, http://www.fjellstua.no/ , nyter nok godt av den jobben som blir lagt ned her. Det er bestandig godt med en pause ute på utsiktsplassen på Fjellstua, med en kopp kaffe og noe å bite i. Spørs om de ikke vil merke 'konkurransen' med den flotte grindaløa som er satt opp, noen hundre meter fra Fjellstua. Her kan man ta med seg medbrakt mat og nyte utsikten mot Sunnmørsalpane, samtidig som man kan sitte tørt og godt om det skulle regne eller blåse.

Hvordan komme til Vannspringdalen fra Utstillingsplassen:
Rett nord for Utstillingsplassen ligger Nørve skole. Du må krysse to gater, og ta til høyre på Parkgata. Vi skal opp andre gate til venstre, Grensegata, så til høyre på Bergveien. Etter noen meter på Bergveien tar vi første vei til venstre, opp Vannspringdalen.

På toppen av Vannspringdalen er det noen trapper som leder opp mot fjellet. Vi skal opp 44 trappetrinn, til et lite hus som da ligger på venstrehånd. Her er det en liten avsats. Sporloggen tar deg nå nordover og inn i skogen, opp noen trapper og videre på en grei sti. Du står snart på vestsiden av Dam 4.

Du følger nordsiden av 'dammen' ca. 40 meter, her er det en skrent du skal opp, ikke bratt eller vanskelig. Når du nå står oppe på hylla, ser du tydelig stien/veien videre. Denne tar deg helt frem til gangstien.
Det er stidelinger både til høyre og venstre, men disse skal du gå forbi. Stien du følger er tydelig.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Dam 4, flere tyske byggverk fra den andre verdenskrig, samt rester fra vannledningen som gikk ut til Fjellstua.
Og ikke minst Waldehuset, som stod igjen etter brannen i 1904. Alle husa rundt brant ned.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Denne turen starter fra Utstillingsplassen i Ålesund.

Kommer du med bil, må du betale stort sett over hele byen, da den er avgiftsbelagt, og i tillegg inndelt med soneparkering.

Startsted, og flere parkeringsplasser er merket av i GPX-filen.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Utstillingsplassen. Det er lagt inn flere alternative parkeringsplasser i GPX-filen.
Les mer om parkering i Ålesund her: http://www.alesundparkering.no/index.php/om-oss

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0.8
Fast grus 0.5
Dårlig sti 0.3
Lengde tur/retur (km) 1.6
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 30 26°
Bratteste helning ned 12 24
Total stigning 125 Høydemeter

Offentlig transport

Du kan ta buss til Utstillingsplassen, og andre busstopp i nærområdet.

Les mer om kollektivtransport her:

http://kollektivtransport.smp.no/services/kollektivtransport/

Mobildekning

God

Spesielle forhold

GC Rieber Fondene (http://www.nrk.no/mr/rieber-donerte-200.000-til-aksla-1.11759446) donerte en del penger til Aksla Vel for å finansiere noen 'grindaløer' som pr. skrivende stund er satt opp på tre steder oppe på fjellet. I disse løene kan du nyte mat og drikke i flotte naturomgivelser, samtidig som du stort sett er i ly for vær og vind. Stiftelsen Kjell Holm og Sparebanken Møre bidro også til disse flotte løene.

Aksla Vel har en egen Facebook-profil: https://www.facebook.com/pages/Aksla-Vel/1441365539415536

Vil spesielt takke Aksla Vel for en fantastisk jobb - det er de som vedlikeholder stiene, og gjør det mulig for oss å kunne bruke Aksla på en slik måte.

Lions Ålesund/Aksla (http://www.lions.no/club/show/%C3%85lesund-Aksla/677) må også berømmes. Det er de som står for skiltingen av stiene på Aksla. Flotte veivisere er satt opp langs hovedveien over hele fjellet.

Kart

Papirkart: Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien. Digitale kart: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1332687312&vwr=&MapType=png