Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Om turen

Gradering

Kommune

Fræna

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Lengde tur/retur (km)

2,7

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Turen er godt skiltet!
Stien gjennom skogen til Elnessetra er merket med "T"
Framme med flere turmuligheter videre
Flott utsikt over Elnesvågen og vestover fra Elnessetra

Elnessetra

Fotograf: Eivind Kringstad

Kvifor gå denne turen?

Om du vil ha flott utsikt over Elnesvågen sentrum, Dalelia og Hauglia uten å ta turen opp til Høgheia, er Elnessetra et fint turmål, ca 300 moh. En halvtimes tid opp, litt raskere ned igjen. Litt "puls" får du i noen brattere partier, og det gjør jo godt!

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter fra parkeringsplassen ved enden av Ridderbakken, øverst i Hauglia. Herfra tar du turstien oppover og der den flater ut finner du skilting til Elnessetra. Du følger stien innover og tar av til venstre opp en traktrorvei, nytt skilt. Litt lengre oppe finner du skilt innover stien til setra, mot høyre. Her kan du også ta en litt annen løype, en sti litt til høyre for skiltet, som er slakere. Vi gikk den ene veien opp, den andre ned. Stiene samler seg forbi "kolla".

Kulturminne

Ved Elnessetra, utsiktspunktet, er det en informasjonstavle med følgende tekst:

Elnessetra låg i dette området og var i brukt i generasjonar frå middelalderen og til 1843. Vi veit at det har stått hus på setra, men veit ikkje lenger kor store eller kor mange det var. Det seiest at det var godt beite for dyra i dalsida bak Lågheiane.
Brit Arnesdotter Elnes var den siste budeia på Elnessetra. Ho var født på Talstad i 1785, og var gift til garden Elnes som den andre kona til enkemannen Ole Johansen Elnes (1787-1837). Han hadde då to barn. Saman fekk dei 5 barn til. Brit døde på Elnes 28. april 1868. Det gjekk sti frå Elnes, forbi ei utmarksløe borti Trollhaugen, forbi Glåmen, gjennom Dalelia og opp til setra. Her gjekk Brit opp og ned, på veg til og frå setra. Stien fekk namnet Britstien på folkemunne. Folk snakka brei dialekt, så de heitte «Brissti’n» i daglegtale. Britstien har vore kjent blant folk på Dala heilt opp til våre dagar. Når det no har kome bustadfelt i Dalelia, har Brit frå Elnes fått ein veg oppkalla etter seg. Den heiter Britstien.
I 1834 foretok Elnesinganen eit makebyte med ein gard på Myrbostad. Då bytte dei bort området der setra låg mot skog i austre enden av Allia. Dei bytte og bort seterretten mot rett til tangskjæring i fjøra. Frå då av ha har det ikkje vore drift på Elnessetra.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Turen starter og kommer tilbake til parkeringsplassen i enden av Ridderbakken.

Kvar kan du parkere?

Vanligvis er det god plass for parkering ved turstart.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Fast grus 0,7
Traktorveg 0,3
God sti 0,7
Lengde tur/retur (km) 2,7
Stigning meter grader
Total stigning 200 Høydemeter

Spesielle forhold

Har det regnet nettopp, kan litt høye sko være et godt valg.

Kart

Turkart Molde/Fræna