Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Borgundgavlen om Naturstien og Paradisbukta

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

3,5

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Sunnmøre Museum
Fjordmannstova
Mot Ålesund fra turens høyeste punkt.
Fra Paradisbukta mot Borgundfjorden og Hessa

Borgundgavlen om Naturstien og Paradisbukta

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Det er en fantastisk flott og familievennlig tur som du kan kombinere med å besøke Borgund Dyreklubb, Borgund Kirke og Sunnmøre Museum. Du kan oppleve vakker natur, særpregede og gamle hus og båter, du kan nyte flott utsikt, og du kan treffe dyr og fugler + mye mer.

Turen tar dere med på Naturstien, rett bak hovedbygningen på Sunnmøre Museum og videre ut på den vestligste pynten på Borgundgavlen, nærmere bestemt for det som på folkemunne kalles 'Paradisbukta'. Her er det bålplass og 'benker' av trær som er veltet. Flott utsikt mot byen.

Se også 'http://mrfylke.no/Morotur/Turer/Borgundgavlen' for turer inne på museumsområdet.

Kvar i terrenget går turen?

Denne turen har blitt gitt kategorien blå, for stien 'forsvinner' enkelte plasser. Selve turen går i greit terreng uten store eller vanskelige utfordringer.

Starten på denne turen går fra parkeringen ved Sunnmøre Museum.

Følg hovedveien forbi muséeumsbyggningen. Like bak denne går det en liten bro over en grøft og inn på 'Naturstien', som vi skal følge. Med jevne mellomrom er det satt opp informasjonstavler som forteller om livet i skogen. Skiltene, uten tekst, ligger som egne veipunkt i GPS-filen.

Stien er ganske synlig, men forsvinner oppe med Ytterlandstova. (Info: Sunnmøre Museum - Knut Ytterland, ein velståande gardeigar på Valderøya, sette opp huset i 1840. Frå ein skogsteig han eigde på fastlandet henta han materiale som han frakta til øya på åttringen. Med hjelp av dugnadsarbeid vart materialen frakta til gards, og saman med både dugnadsfolk og fagfolk fekk Knut satt opp huset). Stien fortsetter på vestsiden av huset og inn i skogen. Her kan det være fuktig, så gode sko som tåler vann er en fordel. I sesongen finner du også mye blåbær langs denne ruten vi nå skal gå videre.

Stien går hovedsakelig vestover for så å snu mot syd og opp mot 'hovedveien' ut mot vestpynten av Borgundgavlen. Du følger denne veien frem til der skiltet for 'Turmål i Ålesund og Omegn' er satt opp, det er her benker som du kan sitte på for å nyte utsikten mot Hessa og Borgundfjorden.

Stien går rett vestover, fra skiltet, NB: ikke hovedstien som du har gått på til nå. Denne stien følger du ca. 200 meter i retning mot Hundsvær/Tyskholmen. Så gjør den en sving mot sør og Paradisbukta. I dette området kan du miste stiene pga at den er lite brukt. Holder du retningen og bruker øynene så kommer du deg greit ned til Paradisbukta. Dette er en flott og usjenert badeplass. Har dere med dere pølser el. så kan man fyre opp et bål med rekved eller kvister fra rotveltede trær og få seg noe varm kaffe, eller grillede pølser. Det er opparbeidede bålplasser i området.

Dette er også en fin plass for å oppleve nyttårsfyrverkeriet. :-)

Turen videre følger noe av stien tilbake, før du skal gå østover og over et myr område. Her er stien tydelig igjen, og du står snart på en vei som går helt til hovedveien (Borgundvegen)!

Du vil passere Borgund kirke som har fått et eget veipunkt som viser graven til 17 barn som brant inne på Kvalstein gård i 1877. Dette var elever på 'skolen'. Det heter seg at det ble satt en bøtte med varm aske under trappen opp til andre etasje. Trappen tok fyr, slik at man ikke kom seg ned. Brannstigen var for ordensskyld fjernet fra vinduet. Læreren hoppet ut av vinduet for å få satt stigen opp, men han skulle vist ha fått knekt en fot i fallet. Han ble liggende å høre på skrikene fra ungene som brant inne... Teksten på gravsteinen (jerntavle) sier: 'Herunder hviler støvet af de ved ildebranden på gaarden Kvalstein den 21 marts 1877 bortkomne børn'. Det er listet opp 17 barn i alderen 6 til 18 år på gravsteinen.

På høyre side av veien finner vi Borgund Dyreklubb og lenger nede i gata finner vi Middelaldermuséet og kaupstaden Borgund hvor man ser fundamentet til ei kirke bygd på 1100-tallet (fra Margaretakirken), eget veipunkt i GPX-filen.

Turen går så tvers over aléen opp til Borgund kirka, og følger en sti tilbake til Sunnmøre Museum. Vel inne på denne veien på muséet så har du mange valg! Anbefaler en tur innom kaféen, hvis den er åpen, eller at du løser en billett og ser på utstillingene.

Kulturminne

Først og fremst muséet med sine gamle bygninger fra distriktet, samt skip og båter. Ærverdige Borgundkirke er også et mål i seg selv. Her finner dere en gravstøtte til minne om 17 barn som brant inne på gården Kvalstein den 21 mars 1877. Dette er merket som et eget veipunkt i GPX-filen.

Middelaldermuséet er også et flott område å bevege seg på. På markene her lå byen Borgund i middelalderen. Skomakere, smeder, båtbyggere, handelsmenn, styrmenn, prester, kongsmenn, kvinner og barn holdt til i Borgund. Handel og håndtverk blomstret. Her møttes sunnmøringer til kjøp og salg.

Skog, jernmalm, vilt og godt beite i indre strøk ga varer som kunne byttes med fisk og korn fra kystbygdene. Fjordsystemet på Sunnmøre gjorde Borgund til et naturlig samlingssted da reisende folk benyttet seg av båter. Et rikt torskefiske i Borgundfjorden skapte grunnlag for byvekst, siden tørrfisk var en ettertraktet vare i det katolske Europa og ga gode inntekter. Hit kom varer fra inn- og utland: korn, mel, olje, øl, vin, silke, tøy, kvernsteiner og mye annet. Her samlet de opp varer som skulle til Bergen eller videre over Nordsjøen når været ved Stadt tillot det. Dette krevde mye lagringsplass. Stubbene på marka markerer funnsted for veggstolper fra lange lagerhus, 600 - 900 år gamle. Ut i fjøra foran lagerhusa stod det trekaier.

Sporloggen tar dere med til Margaretakirka. Dere ser fundament til ei kirke bygd på 1100-tallet. Utenfor og inne i kirka var det graver. Midt på 1100-tallet var Borgund det største kirkelige senteret mellom Bergen og Nidaros. På stedet stod det fire marmorkledte steinkirker: Peterskirka, Margaretakirka, Matteskirka og Kristkirka. Margaretakirka ble revet i 1632. Steinene ble brukt til å utvide det som er dagens Borgundkirke, som i middelalderen ble kalt Peterskirka.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Parkeringsplassen til Sunnmøre Museum, ingen avgift.

Kvar endar turen?

Samme som startsted.

Kvar kan du parkere?

Denne turen starter fra Borgundgavlen (Sunnmøre Museum). Her er det stor parkeringsplass. Alternativt kan man parkere ved Borgundkirka. Det er ingen avgifter ved disse plassene.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1.3
Fast grus 0.4
God sti 0.8
Dårlig sti 0.8
Natur 0.2
Lengde tur/retur (km) 3,5
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 176
Bratteste helning ned 90 11°
Total stigning 65 Høydemeter

Offentlig transport

Bybussen i Ålesund går forbi Sunnmøre Museum.
Se http://www.177mr.no

Mobildekning

God

Kart

Sykkylven M711 serie Blad 1219 IV og Ålesund i turkartserien. http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1332687312&vwr=&MapType=png