Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Berntfjellet/Olsfjellet

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

3

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Drevikfjellet mot Ålesund
Skarbøvika fra Godøya
Kartutsnitt
Skarbøvika - skannet APS-bilde fra 1990-tallet

Berntfjellet/Olsfjellet

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Denne turen tar deg med opp på Berntfjellet, eller Olsfjellet som det også kalles. Det er storslått utsikt fra toppen, og du får se byen fra en spesiell vinkel. Videre tar denne turen deg ned på Drevikfjellet også.

Det er et enkelt fjell å bestige, og faktisk er utsikten inn mot Hjørungavåg enda bedre enn det du har fra Sukkertoppen - til tross for at dette fjellet er mer enn 200 meter lavere.

Berntfjellet er et av de minst brukte turmålene i Skarbøvika. Berntfjellet har opphav i Berntgården (Bernt Skarbøvik). Olsfjellet har opphav fra Olav den Hellige. I følge sagaen lå Olav den Hellige med flåten sin nede i Skarbøvika og ventet på fienden, som skulle komme over Breisundet fra Hjørungavåg.

Det var bøndene som fortalte Olav den Hellige at han måtte sende speiderne opp dit, i stedet for på Sukkertoppen. Da speiderne så fienden, og hvilken vei de rodde/seilte, kastet han loss og førte flåten sin til Valldal via Vegsundet. Inne i Valldal er det flere tegn etter denne flukten til Sverige, bl.a. Olavskorset som står rett bak skolen oppe på Sylte. Det er også en orm i fjellveggen ved tunnelen mot Fjøra. Denne sjøormen skal Olav den Hellige ha kastet opp dit, da den angrep følget hans. Pga. gjestmildheten til bøndene i Skarbøvika, samt gode råd, velsignet han øya med et eget oppkomme, en vannkilde som aldri skal tørke ut. Denne ligger ved foten av Olsfjellet, og er ikke lett tilgjengelig pga. bebyggelsen.

Turen ned til Drevikfjellet går i skaret mellom Pilen og Berntfjellet. Dette er Meskaret, og ender i Tuenesvegen. Her går man opp til SIF-stadion og over grusbana, ev. gressbana bak stadion, Nella, og opp til Drevikfjellet. Dette 'fjellet' har også flere navn, bl.a. Tyskerhaugen, Storhaugen og Trappefjellet. Trappefjellet gjenspeiler en løpergang, fra toppen av Drevikskaret, som tar deg opp til fjellet uten at noen ser deg. Hvis du følger GPS-sporloggen, vil du gå ned disse trappene. Ut fra denne løpergangen, som tyskerne bygde under 2. verdenskrig går det flere sideganger til utkikkspunkt med skytestillinger for gevær. Et populært område for barn å leke på. Når det er nordavind/trekk, er det ofte noen voksne her oppe som leker seg med sine flotte fjernstyrte modellfly, uten motor. 

Kvar i terrenget går turen?

Turen er en lett blanding av asfalt, grus og natursti.

Du starter i Sjøvegen og følger den opp til kirka, tar til høyre i Ole Thoresens gate og opp en stikkvei like etter omsorgssenteret.

Du følger denne veien, Meskarvegen, opp til toppen av Meskaret. Her følger du et tråkk opp igjennom skogen til toppen av Berntfjellet.

Du kan ta samme vei ned igjen til Meskaret, og følge grusveien ned til Tuenesvegen. Her tar du til høyre og følger fortauet bort til klubbhuset til SIF (Skarbøviks Idrettsforening). Gå inn mot parkeringsplassen, og bak kiosken. Her sikter du mot den midterste lyktestolpen, det går ett tråkk bak denne. Dette tråkket tar deg med opp til Drevikfjellet, som også har god utsikt.

Løpegangen tar deg ned til Tuenesvegen, og i krysset Hellig Olavs gate kan du ta til venstre inn i Aagne Dreviks vei, med noe gammel og ny bebyggelse. Midt inne i Drevika går det en stikkvei ned mot sjøen og Drevikbua. Fra her er det bare å følge Katnesvegen via Hellig Olavs gate til Stor-Olavegen.

I krysset Stor-Olavegen/Harhauggata er det flere valg for returen til bilen som står i Sjøvegen. Du kan enten følge Ole Thoresensgate opp og forbi kirka, ev. bare følge Harhauggata til du treffer Sjøvegen igjen. Bilen står da oppe til høyre for deg.

Kulturminne

Etterlatenskaper fra tyskerne fra 2. verdenskrig i form av festningsanlegg/bunkerser etc. Flere av disse er merket av på kartet, og ligger som veipunkt i GPX-filen. Flere er verdt et besøk. Noen av de nordligste ligger usjenert til for solbading, hvis du vil være alene, eller hvis du en sen sommerkveld tar med deg grillen og rigger deg til for et lite måltid ute. Ut over "haugane" mot selve Tueneset kan det være bløtt, selv etter flere dager med tørrvær.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

På de plassene som er nevnt her er det for tiden ingen avgift.

Kvar kan du parkere?

Det er flere alternative utgangspunkter: Atlanterhavsparken, Drevika i Katnesvegen, SIF-stadion og den nedlagte Skarbøvik barneskole.
Denne beskrivelsen tar utgangspunkt i skoleplana på det som engang var Skarbøvik barneskole. Noen av disse startpunktene ligger inne som veipunkt i GPX-filen.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1,5
Fast grus 0,5
God sti 1
Lengde tur/retur (km) 3
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 34°,60 34°
Bratteste helning ned 38°, 60 38°
Total stigning 89 Høydemeter

Offentlig transport

Du kan komme med bybussen til både Skarbøvik omsorgssenter og Atlanterhavsparken (kun i sommersesongen).

Mobildekning

God

Spesielle forhold

God oversikt over SIF-stadion når det er kamper!

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien