Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Bergsetmarka og Nerlandslia

Om turen

Gradering

Kommune

Nesset

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Total lengde rundtur (km)

7,5

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Ved startstedet går man over broa ved Bergsethølen.
En liten del av turen går på sti. Her får man hjelp av en liten bro til å krysse bekken tørrskodd.
Midt oppe i Nerlandslia går det nedover igjen mot Ødegård på en fin gresskledd traktorvei.
Et lite stykke følger veien elvekanten.

Bergsetmarka og Nerlandslia

Kvifor gå denne turen?

Bersetmarka og Nerlandslia danner til sammen en slags rundløype rundt øvre del av Vistdalen. Dette er en populær trimløype som alle kan benytte seg av. Turen går i vekslende omgivelser; langs elvekanten, inne i skogen og oppe i lia. Underlaget er stort sett grus, men det er også innslag av mer ujevn og gresskledd traktorvei og sti. Turen er ikke krevende, og passer for alle som liker å ta seg en joggetur, eller rusle en tur med fin natur på alle kanter.

Kvar i terrenget går turen?

Turen starter ved riksveien på Bergset i Vistdal, og krysser elva Visa ved Bergsethølen (se bilde). Første del av veien er ankomstveien til et par gårder. Deretter svinger den ned til elvekanten og følger den noen hundre meter. Ved et veiskille tar du til høyre opp en bakke og beveger deg bort fra elva. Turen går etter en bred grusvei før en sti tar over i enden. Stien går blant annet over en bekk med bro (se bilde). Stien er ca.300 meter lang. Da er det grusvei igjen med bro over Visa, og du kommer opp på riksveien på Nerland. Ønsker du å gå Nerlandslia til Ødegård, så må du ta til venstre nedover bygda og følge riksveien et lite stykke før du går over på grusvei igjen (skiltet til Svarttind). Herfra er det bare å følge veien som peker seg ut som "hovedveien" blant skogsveiene til en traktorvei tar over og bringer deg ned til ødegård igjen. Grusveien fra Nerland tar deg blant annet forbi badekulpen i "Hawaii" som kan være et fristende stoppested en varm sommerdag. Du kommer deg stort sett tørrskodd gjennom løypa med vanlige joggesko, men et lite parti av stien i Bergsetmarka kan være litt vått.

Turen er ikke skiltet.

Kulturminne

Like ved starten av turen (ved Bergsethølen) finner man Bergset mølle, som ble brukt til å male korn til mel i "gamle dager". Den er ikke i bruk i dag.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Turen starter på Bergset i Vistdal, der broa går over Visa ved Bergsethølen. Alternativt startsted, hvis du vil gå motsatt vei, er på Ødegård. Da må du ta av fra riksveien der det er skiltet til Ødegårdsveien.

Kvar endar turen?

Turen kan være en rundløype hvis du følger riksveien fra Ødegård tilbake til utgangspunktet på Bergset (en drøy kilometer på asfalt).

Kvar kan du parkere?

Det er gode parkeringsmuligheter ved begge startalternativene.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0,1
Fast grus 5
Traktorveg 1,1
God sti 0,2
Myr 0,1
Total lengde rundtur (km) 7,5
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 50 10
Bratteste helning ned 100 12
Total stigning 260 Høydemeter

Kart

Statens kartverk, topografisk hovedkartserie, kartblad 1320-2, Eresfjord.