Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Bautaen på Innlandet

Om turen

Gradering

Kommune

Kristiansund

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Sundbåten Framnæs. Foto: Petter Ingeberg.
Bautaen og kanon. Foto: R.S. Berthinussen
Utsikt over byen. Foto: R.S. Berthinussen
Detalj fra Bautaen. Foto: R.S. Berthinussen

Bautaen på Innlandet

Kvifor gå denne turen?

Sundbåten Framnæs og tur langs den rehabiliterte Stabbesteinsvegen er noe av det du får med deg på tur til Bautaen på Innlandet. Bautaensteinen er plassert på det høyeste punktet på Innlandet (64 m.o.h.). Den er sju meter høy og er i naturstein med bronseplate. Bautaen er flankert av kanoner, kanonkuler og flaggstenger. Bautasteinen på Innlandet er blant de høyeste obeliskene i Norge. Den ble avduket 8. juli 1908.

Kvar i terrenget går turen?

Startsted: Piren, Kristiansund. Herfra tar du Sundbåten over til Innlandet.

Alternativ rute går over Sørsundbrua: Gå fra Piren, følg Arnulf Øverlands gate i retning Sørsundbrua. Ta opp forbi Rica og Tidens Krav. Ta inn andre vei til venstre, inn Konsul Knudtzons gate. Det er skiltet Innlandet. Følg veien over Sørsundbrua og ta til venstre ned første vei etter du har kommet over brua, Heinsagata videre ned mot Hønebukta og Dødeladen.

Ta til høyre opp Thomas Aasgaarsds gate. På toppen av bakken tar du til venstre, inn Skanseveien. Her står skilt på høyre side. Følg tursti opp til Bautaen.

Stabbesteinsvegen opp til Bautaen startet ved Sundbåtkaia, går opp Thomas Aasgårds gate/Bautaveien og videre inn i grøntområdet, bak trafo og opp mot krysset Bautaveien/Skanseveien og ender i trapp.

Kulturminne

Sundbåten Framnæs

Sundbåten i Kristiansund har gått i kontinuerlig rutetrafikk siden 1876. Den nyeste sundbåten Framnæs ble døpt i juni 2012. Den er en nesten tro kopi av en tidligere sundbåt med samme navn som traffikerte havna i Kristiansund fra 1917-1951. Da Framnæs, lørdag 16. juni 2012, på dåpsdagen, rundet Devoldholmen ble det spontant en ærbødig stillhet blant de cirka 2000 frammøtte. Ved ankomst til Piren vokste det like spontant frem en varm applaus. Framnæs var kommet hjem til sine egne og var hjertelig velkommen. Det ble en storslagen velkomst og dåp. Værgudene var vennlige og de cirka 2000 fikk en flott opplevelse. Ordfører Per Kristian Øyen sa at vi i mange anledninger liker å smykke oss med Sundbåten som varemerke, og at vi nå ha fått en diamant i dette smykkeskrinet.
Gudmor Susanne Kirk Lossius avvek litt fra riutualet ved å ønske Framnæs hell og lykke på havna i Kristiansund og i fjordene omkring. Initiativtaker og ildsjel Trond Myrhaug fikk velfortjent oppmerksomhet. Framnæssangen ble urfremført og mange sang med. Etter dåpen var det prøvetur på havna og et gedigent kakeselskap. Framnæs har fast fortøyningsplass ved Piren.


Bautasteinen på Innlandet

Bautaen ble reist etter initiativ av ulike skytterlag i 1908. Avdukingen skjedde på hundreårsdagen for ”Slaget på Christiansunds Red” den 8. juli 1808. Da kom de to engelske krigsskipene ”The Cygnet” og ”Tartare” i nattemørket gjennom Omsundet og Bolgsvaet og videre fram til Markussundet der de gjorde seg klar til kamp.

Målet var å ta eller ødelegge handelsskip som lå på havna og inne i fjordene. Britene truet med å ødelegge byen hvis skipene ble angrepet. Grunnen til at britene angrep, var Napoleonskrigene som raste i Europa. Christianssund ble sett på som en meget strategisk havn for kontroll av skip som seilte langs Atlanterhavet. I disse ufredstider hadde Kristiansund vært føre var og fått reist flere batteri som var strategisk plassert for å beskytte byen.

Om det ikke ble åpnet ild, lovte britene å spare både folk og eiendom. Kommandanten for det lokale forsvaret, major V. Bruun, svarte at så lenge det fantes nordmenn, kuler og krutt, så gikk han ikke med på betingelsene. Dermed ble slaget satt i gang. Fra begge sider ble det skutt en rekke kanonsalver. Resultatet av kampen ble at de britiske skipene, sterkt skadet og med mange drepte, ble tvunget til å forlate byen. En av årsakene var de store skadene som fienden fikk av flåtebatteriet som sto under ledelse av løytnant Jacob Brechan. Flåtebatteriet lå på Innlandet like ved Lossiusgården og ble dratt ut i Markussundet når det skulle skytes, deretter ble det dratt inn igjen for ny lading.

En mann omkom på land. Det var mening Ole Hansen. Han ble stedt til hvile på Bremsnes i en begravelse som det lenge etter gikk gjetord om.

Saluttkanonene på Bautahøyden ble ikke benyttet ved slaget i 1808. De ble satt der i 1908 for å utsmykke platået rundt bautaen, som ble overlevert til Kristiansund kommune av festkomiteens formann, agent Ludvig Grande. Under seremonien i 1908 ble det avfyrt 21 skudd fra kanonene. Det skjedde etter at ordfører Jonas Hestnes hadde holdt tale for de 2000 frammøtte. Ikke rart sund-båtene gikk i skytteltrafikk til Innlandet denne dagen. Nå brukes saluttkanonene flere ganger hvert år i forbin¬delse med 17. mai og spesielle arrangement.

I mellomkrigstiden opparbeidet medlemmene i Innlandet Parklag en vei opp til bautaen, satte opp hvitmalte porter og benker og sørget for beplantninger, og forærte det hele til Kristiansund kommune. Fra Bautahøgda har man den flotteste utsikt over byen. Man kan trygt si at den som ikke har sett Kristiansund derfra, ikke har sett byen.
År om annet arrangerer Kristiansund kommune Bautaens dag til minne om slaget på ”Christiansunds red”.

Ved Bautaen henges det også hvert år opp en stor stjerne som lyser over byen i advents- og juletiden.

(Tekst: Petter Ingeberg/OveBorøchstein).

Stabbesteinsvegen: Alle de gamle stabbesteinene er satt opp og veien er ryddet og gruset.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Ta buss til Kristiansund. Følg havna bort til Piren.

Kvar endar turen?

Turen starter fra piren. Du kan velge om du vil ta en rundtur, det vil si gå fra Piren, over Sørsundbrua og opp til Bautaen og retur med Sundbåten tilbake til Piren. Eller du kan ta Sundbåten begge vegene fra Piren til Innlandet og gå opp til Bauten.

Kvar kan du parkere?

Forslag til parkering: Parker på Kongens plass 1, ved det gamle Tinghuset og Turistinformasjonen. Plassen er karakteristisk og synlig ved dekoren på veggen av det gamle Tinghuset "Fru Justitia". Gå herfra og ned Kaibakken til Piren.

Rute på kart

Underlag Lengde i km

Offentlig transport

Buss til Kristiansund. Se http://www.177.no

Mobildekning

God dekning.

Kart

Turkart Kristiansund.