Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > KulTUR > Vanndamman og Roligheten

Om turen

Gradering

Kommune

Kristiansund

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Total lengde rundtur (km)

2

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Konsul Johnsens gate er typisk for gjenreisingen med den funksjonalistiske arkitekturen og de glade fargene.
Politimester Bendixens gate slik den så ut ca 1910 (foto: Nordmøre museum sin fotosamling).
Ved Svanedammen, dammen nærmest sentrum, ligger Bestemors Hage hvor man kan ta en pust i bakken.
Rusletur langs Vanndammen på 1940-tallet (foto fra Nordmøre museum sin bildesamling).

Vanndamman og Roligheten

Vanndamman og Roligheten

Kvifor gå denne turen?

På denne rundturen i Kristiansund sentrum kan du oppleve de idylliske turstiene rundt Vanndamman, se viktige deler av gjenreisingsarkitekturen og nyte utsikten over innseilingen til Kristiansund.

Kvar går turen?

Denne KulTUR-løypa går på Kirkelandet i Kristiansund, og den starter ved Storhaugen helsehus. Utenfor helsehuset er det en turkasse med turbok hvor man kan skrive navnet sitt og informasjon om området.

Fra Storhaugen helsehuset følger du Politimester Bendixens gate mot Rokilde sykehjem og tar gangveien som går foran sykehjemmet. Du går opp en bakke, og midt i bakken er det også en tukasse med turbok og informasjon om Vanndamman-området. Deretter kommer du til Kristiansund tennisklubb sine tennisbaner, og rett etter disse tar du til venstre opp Tennisvegen og ned en liten gruslagt sti til Vanndamman. Kryss over demningen og følg turveien ned til kafeen Bestemors Hage ved Svanedammen. Her er det alltid et yrende liv, og det kryr av fugler som små og store kan hilse på.

Vanndamman-området er et vakkert og yndet turmål midt i sentrum av Kristiansund. Tidligere utgjorde de fire dammene Kristiansunds vannforsyning og ble bygd i perioden 1850-1908. Et kløktig anlegg med vannrenner ble også bygd, og disse skulle samle vann fra berget rundt Vardefjellet og lede det til Vanndamman. Vanndamman fungerte som drikkevannsbasseng for Kristiansund frem til 1979, men siden da har hovedvannkilden til Kristiansund ligget i Tingvoll kommune. Navnene til dammene er Svanedammen (eldst og nærmest sentrum), Mellomdammen, Vesterdammen og Gravemdammen

Fra Svanedammen går du ned til Kirkelandet kirke.

Kirken ble reist i 1963, og da hadde Kirkelandet vært uten kirke i 24 år, for Kristiansund ble utsatt for voldsomme bombeangrep fra tyske krigsfly i slutten av april 1940. Ca 800 av 1.300 bygninger ble helt eller delvis ødelagt, og store deler av byen ble lagt i ruiner. I stedet for å skape en kopi av den nedbrente byen, valgte man en funksjonalistisk arkitektur og en streng regulering.  Gjenreisningsbyen Kristiansund er spesiell i Norges-sammenheng og har et av det 20. århundrets mest verneverdige kulturmiljøer i Norge.

Kryss over foran Kirkelandet kirke og over mot Konsul Johnsens gate. Der kommer du til gravplassen "Alders hvile"

«Alders hvile» er en privat gravplass for Brodtkorb-familien anlagt i 1800. Hans Rasmus Brodtkorb var både kjøpmann og kanselliråd i Kristiansund og hadde flere offentlige stillinger innen post og kvalitetskontroll av klippfisk. Familien Brodtkorb var blant dem som hadde landsted i dette området på 1800-tallet, og eiendommen lå omtrent der kirken ligger i dag. Her oppholdt de seg ofte, selv om det bare var ti minutters gange fra Brodtkorb-gården nede ved Vågen.

Fra "Alders hvile" er det bare et langt steinkast bort til Sansehagen som ligger i tilknytning til Roligheten bofelleskap.

Besøk gjerne Sansehagen for den er åpen for alle! Sansehagen er på ca 1,5 mål og har en rekke ulike nyttevekster, stauder, roser og andre prydvekster. Beboerne i bofellesskapet er svært engasjerte i å høste i hagen. Sansehagen er et hyggelig sted for en stopp, for her er det også benker, springvann og et lite lysthus. I sansehagen er det også turkasse med bok til å skrive navnet sitt i og informasjon om Roligheten. 

Etter Sansehagen, tar du til høyre ned Konsul Johnsens gate.

Konsul Johnsens gate er en av byens mest karakteristiske gater og består av en fargerik husrekke typisk for gjenreisingsarkitekturen. De første husene i gaten ble oppført allerede i 1941, og bebyggelsen er blant de første permanente boligområdene etter krigen. Den sterke fargesettingen kjennetegner Kristiansund by og ble brukt for å gi liv til de relativt enkle husene.

Et lite stykke ned i Konsul Johnsens gate, skal du ta til høyre opp Politimester Bendixsensgate.

Om du har lyst og anledning, kan du imidlertid ta en liten avstikker ca 60 meter lenger bortover Konsul Johnsens gate. Der står det vakre minnesmerket «Holocaust» til minne om jødene fra Kristiansund som ble deportert og drept i Auschwitz. Det yngste barnet var 5-6 år gammelt, og den eldste 76. Skulpturen er laget av Tore Bjørn Skjølsvik og ble avduket i 2003.

Følg deretter Politimester Bendixens gate tilbake mot Storhaugen helsehus.

Gaten er oppkalt etter Christian August Bendixen som var politimester i Kristiansund i 1858-66. Han eide mye av området rundt Rokilde, og der hadde han sommerbolig med parkanlegg og melkekyr.

Når du kommer tilbake til Storhaugen helsehus kan du gjerne ta en siste avstikker til «tenkebenken». Den ligger på utkikkspunktet nedenfor Rokilde sykehjem. Der er det nydelig utsikt over Bremsnesfjorden og Averøya med Bremsneshatten og Stavneset fyr. Der er det også turbok til å skrive navnet sitt i og informasjon om området.  

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Turen er en rundtur og starter og slutter ved Storhaugen helsehus som ligger i Tempoveien 23 på Kirkelandet. Det er parkeringsplass utenfor helsehuset.

Rute på kart

Punkter på kartet

1. Konsul Johnsens gate

Konsul Johnsens gate er typisk for etterkrigsarkitekturen i Kristiansund.

Konsul Johnsens gate er en del av Gjenreisningsbyen Kristiansund. Over 800 bygninger ble ødelagt da tyskerne bombet byen i 1940, men allerede i 1941 sto de første byggenei Konsul Johnsens gate ferdig. Etterkrigsarkitekturen preges av en funksjonalistisk form og enkle materialer. Glade farger ble brukt for å gi liv og særpreg til bygningene. 

2. Tenkebenken og Stavneset fyr

Nedenfor Rokilde sykehjem står "Tenkebenken" - et flott utkikkspunkt med utsikt over fjorden mot Averøy. Her finner du også turbok til å skrive navnet ditt!

Fra "Tenkebenken" kan du også nyte utsikten over Bremsnesfjorden og innseilingen til Kristiansund. Du ser blant annet Stavneset fyr og Bremsneshatten.

3. Kirkelandet kirke

Kirkelandet kirke er Kristiansunds hovedkirke og har en særegen arkitektur.

Kirken ble reist i 1964, og da hadde Kirkelandet vært uten kirke siden tyskernes bombing i 1940. Kirken er tegnet av Odd-Kjeld Østbye.

4. Sansehagen

Sansehagen ved Roligheten bofelleskap. Her finner du turbok til å skrive navnet ditt og informasjon om området.

En sansehage er en hage som er tilrettelagt for mennesker med ulike sykdommer eller funksjonshemminger. I hagen dyrkes det ”gammeldagse” stauder, rosebusker og andre prydvekster. I tillegg er det et rikt utvalg av nyttevekster: Opphøyde bed med jordbær, rips, solbær, stikkelsbær, tyttebær, moreller og kirsebær. Her finnes også epler, plommer og pæretrær og et opphøyet urtebed med diverse frodige urtevekster rabarbra.

Beboerne er svært engasjerte i arbeidet med å høste av hagen, og innendørs er det laget utallige desserter, eplekaker og syltetøy av det de har bært med seg. I tillegg er Roligheten omsorgsboliger selvforsynt med blomster fra tidlig vår til sein høst.

5. Vanndamman

Vanndamman består av til sammen fire dammer og er et flott turområde.

Vanndamman ble etablert på slutten av 1800-tallet og ble brukt som oppsamlingsbasseng for drikkevann til Kristiansund. I området rundt dammene ble det murt vannrenner som skulle samle regnvann og lede det til dammene. I dag kommer Kristiansunds drikkevann fra Tingvoll kommune.

Underlag Lengde i km
Asfalt 1,2
Fast grus 0,8
Total lengde rundtur (km) 2

Mobildekning

Ja